САЩ губят в Украйна и Израел – въпреки всички различия

...
САЩ губят в Украйна и Израел – въпреки всички различия
Коментари Харесай

Твърде късно е: САЩ трябва да спрат войната, но нищо няма да се получи

Съединени американски щати губят в Украйна и Израел – макар всички разлики сред двете военни зони. Военната поддръжка от Киев и картбланшът на Израел разрешават на двамата американски клиенти да откажат договаряния и да се опитат да реализират непостижимото - да върнат изгубените от Украйна земи и да отстранен ХАМАС от Газа. Но в случай че в първия случай Вашингтон и Киев към момента имат една и съща световна цел - да победят Русия, т.е. да я принудят да отстъпи и да се помири с отдръпването на Украйна на Запад, то във втория Съединени американски щати и Израел нямат обща визия за бъдещето.

Нещо повече: даже Израел да успее да реализира оптималната си цел - да изтласка палестинците от половината Газа и да трансферира контрола върху останалата половина на избрани представители на " интернационалната общественост ", това би било тежък удар по така и така отслабващите позиции на Съединените щати в арабския и мюсюлманския свят.

Тоест Америка има потребност от победа в Украйна, само че тя е непостижима. И Съединени американски щати не се нуждаят от хипотетично допустима израелска победа в Газа, тъй като тя освен ще стане Пирова за самия Израел, само че и ще докара до нови и неразрешими проблеми в връзките на Съединени американски щати с съвсем двумилиардния ислямски свят. И разбирането за това се ускорява в Съединени американски щати, дружно с опитите да се откри излаз от двойната невъзможност. Най-логичното решение в тези условия може да наподобяват мирните договаряния, т.е. Вашингтон би трябвало да принуди двете подвластни от него страни да прекратят военните дейности. В сходна логичност няма нищо хуманизъм, русофилство или антисемитизъм - има единствено известно сходство на натурализъм.

Реализъм - тъй като Америка печели от преустановяване на военните дейности, тъй като продължаването на войната носи голям риск от утежняване на позицията на Съединени американски щати. Тоест за Вашингтон е просто неизгодно. Да запазим способността на Украйна да се опълчва на Русия още година-две-три? Но даже измежду „ ястребите “ във Вашингтон към този момент се ускорява разбирането, че възможностите за отвоюване на изгубените територии от Киев са илюзорни, само че рискът от загуба на нови става все по-осезаем. И в случай че украинската войска стартира да отстъпва, опцията за провал на цялата страна ще се усили внезапно - и рухващата Украйна към този момент няма да може освен да бъде употребена във войната за намаляване на Русия, само че и да бъде взета в НАТО. А вярата във опцията за атлантизиране на Украйна към момента е жива измежду някои от атлантическите елити.

В случая с Израел Щатите въобще не схващат какво желае Нетаняху. Решение на „ казуса с ХАМАС “ посредством изтласкване на популацията от Газа посредством месеци на бомбардировки с десетки хиляди убити палестинци? Но единствено вманиачен би повярвал, че сходен резултат ще укрепи сигурността на Израел, което е единствената публична цел на Тел Авив. Всичко ще бъде тъкмо противоположното - изселването на палестинците от част от територията на Газа, установяването на израелски боен надзор върху друга част от нея, съчетано с десетки хиляди убити дами и деца, доста бързо ще унищожи всички арабско-израелски съглашения, построени от американците в продължение на половин век. Израел дефинитивно ще бъде разгласен за геноцидна страна и ще се окаже изолиран - и то освен от арабския и мюсюлманския свят. Неговият статус в международната общественост ще бъде по-лош от статуса на Южна Африка, която беше наказана за апартейд през 60-80-те години. И докога Щатите ще могат да поддържат поддръжка за Израел при тези условия - в края на краищата и те ще бъдат жигосани като съизвършител на " страната палач "? Никое еврейско лоби в Съединените щати няма да може да обезпечи поддръжка за израелската страна за дълго време, тъй като американското въздействие в света като такова (и затова световната позиция на американския естаблишмънт, в това число неговата еврейска част) ще бъде заложено на карта. Тогава за какво Щатите би трябвало да доведат обстановката до това?

Може ли Вашингтон да принуди Израел да спре да унищожава Газа? Сега наподобява не, само че в реалност Съединените щати могат да спрат доставките на оръжия, да слагат непоколебим ултиматум във връзка с финансовата помощ и да принудят Нетаняху да спре. Засега Байдън не е склонен с това, само че още няколко месеца и той няма да има избор. Неговата администрация ще би трябвало да избави освен това, което ще остане от арабско-американските връзки до този миг, само че и себе си. В последна сметка палестинският фактор играе все по-важна роля в идните през ноември президентски избори: Байдън губи поддръжката на младежите и лявото крило на личната си партия. Шансовете му за победа към този момент бяха слаби и с всеки месец продължение на бомбардировките над Газа понижават още повече.

Тоест Съединените щати нямат рационална и преференциална опция да принудят Зеленски и Нетаняху да прекратят войната. Но за какво тогава назоваваме реализма във връзка с Украйна и Израел недействителен и подправен? Защото никакъв „ натурализъм “ не съществува изолиран от историческия подтекст, от цялата предходна тактика. И това, което в този момент е натурализъм за Вашингтон, мощно опонира на предходната му политика, която в действителност докара до злополуката в Украйна и Израел. Съединени американски щати умишлено разчитаха на отделянето на Украйна от Русия, на разцепването на съветския свят, на преместването на границата сред Запада и Русия на изток, т.е. водеха война в Украйна. Така че, в случай че в този момент, от боязън да не изгубят, те се опитат да признаят „ действителността “ и да я спрат, няма да проработи. Защото не можеш да предадеш моментната действителност като стратегическа, историческа.

И по същия метод е невероятно да се избави репутацията на Съединени американски щати в света, като се приканва Израел да „ обмисли запазването на живота на цивилното население на Газа “ - макар обстоятелството, че десетки хиляди деца и дами към този момент са били убити и ранени, стотици хиляди са станали бежанци и изтласкването на палестинците от тяхната земя (която остава малка) част от това, от което са били лишени през предходните десетилетия) продължава. Невъзможно е да се приказва за нужда от две страни – макар обстоятелството, че всички политики на Съединени американски щати в продължение на доста десетилетия са насърчавали израелската агресия в палестински територии, в това число Западния бряг. Никой не има вяра в способността и искреността на Съединени американски щати да трансформират позицията си и да стартират да реализират действителното основаване на самостоятелна Палестина - и освен арабите, само че и израелските елити не имат вяра.

Следователно Съединените щати няма да могат да създадат единственото нещо, което би било преференциално за тях в този момент, нито в Украйна, нито в Израел. Те ще би трябвало да преминат и през двете направления до края – провал, който ще бъде разумно разследване от глобалистките им упоритости и вярата в личното предимство и безотговорност.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР