САЩ доставиха военни хеликоптера Black Hawk на Хърватия, която участва

...
САЩ доставиха военни хеликоптера Black Hawk на Хърватия, която участва
Коментари Харесай

САЩ дават военни хеликоптери на Хърватия, Русия въоръжава Сърбия

Съединени американски щати доставиха военни хеликоптера Black Hawk на Хърватия , която взе участие в мини конкуренция във въоръжаването със прилежащия съветски съдружник Сърбия на фона на кипящо напрежение в следвоенния Балкански район, написа АП.

Посолството на Съединени американски щати в столицата на Хърватия Загреб съобщи, че дарените многоцелеви хеликоптери UH-60M ще допринесат за възходящите отбранителни качества и военна подготвеност на Хърватия в поддръжка на НАТО.

" Black Hawk дава благоприятни условия за редица вероятни задачи, от специфични интервенции, до тактически превоз на войски, до аеромедицинска евакуация ", сподели краткотрайният представител на Съединени американски щати Марк Флеминг, когато хеликоптерите дойдоха с транспортен аероплан на Военновъздушни сили на Съединени американски щати за Загреб.

" Хърватия си завоюва репутацията на предан и кадърен съдружник в НАТО и Black Hawks в допълнение ще ускори потенциала на хърватските въоръжени сили ", сподели Флеминг в изказване.

Министърът на защитата Марио Банозич благодари на Съединени американски щати за дарението. " Това е доказателство за мощни, другарски и съюзнически връзки, които напредват всяка година ".
 Русия окуражава Хърватия да изтегли войски от НАТО, няма да наруши задължения
Русия окуражава Хърватия да изтегли войски от НАТО, няма да наруши задължения

Руското външно министерство: НАТО и страните-членки не са ангажирани да пазят Украйна

Хърватия предишния месец реализира съглашение със Съединени американски щати да закупи 89 бойни машини Bradley като част от съдействието с Вашингтон и възнамерява като член на НАТО да образува пехотна бригада.

Хърватия, която също е член на Европейския съюз, предходната година се съгласи да закупи 12 бойни самолета Rafale от Франция .

Сърбия, която през 90-те години на предишния век бе във война с Хърватия поради отделянето й от водената от сърбите Югославия, в последно време се въоръжава най-вече с съветски и китайски военни самолети, дронове и зенитни системи .

През последните месеци Русия съобщи на Сърбия 30 бойни танка и 30 бронетранспортьора .

Сърбия също по този начин неотдавна закупи съветски системи за противовъздушна защита " Панцир ", както и атакуващи и транспортни хеликоптери и китайски дронове.

Въпреки че публично се стреми към участие в Европейски Съюз, Сърбия отхвърли да приведе напълно външната си политика в сходство с 27-членния блок и работи за подсилване на връзките си с Русия и Китай редом.

Докато Хърватия твърдо стои до съдружниците си от НАТО в настоящето напрежение сред Русия и Украйна , Сърбия сподели, че ще остане неутрална.
 Сърбия се хвали, че дава 500 млн. евро повече от България за защита
Сърбия се хвали, че дава 500 млн. евро повече от България за защита

Белград купува още два съветски хеликоптера, Вучич желае " мощна войска "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР