САЩ доставиха днес ракети с лазерно насочване за над 16

...
САЩ доставиха днес ракети с лазерно насочване за над 16
Коментари Харесай

САЩ доставиха ракети на ливанската армия за над 16 млн. долара

САЩ доставиха през днешния ден ракети с лазерно ориентиране за над 16 милиона $ на ливанската войска като израз, както се изрази самият Вашингтон, на " корав и резистентен " ангажимент към нея, съобщи Ройтерс.

В публикувано от американското посолство в Бейрут изказване се показва, че ракетите, които били доставени с военнотранспортен аероплан на Съединени американски щати, са извънредно значим съставен елемент за доставената преди този момент партида щурмови самолети А-29 " Супер тукано ", предава Българска телеграфна агенция.

При посещаване тази седмица в Ливан иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф повтори от дълго време отправеното предложение от страната му да окаже помощ на ливанската войска, само че добави, че първо Бейрут би трябвало да покаже предпочитание да я одобри.

От 2005 година Съединени американски щати са дали на ливанската войска помощ за над 2,3 милиарда $ за да я подкрепят като " единствен законен бранител " на Ливан, където съществени позиции има подкрепяната от Иран шиитска формация Хизбула, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица шейх Хасан Насралла, водачът на Хизбула, която е оповестена за терористична организация от Вашингтон, съобщи, че е подготвен да обезпечи системи за противовъздушна защита за ливанската войска от Иран, както и " всичко, което тя пожелае, с цел да бъде най-силната войска в района ".

Пряката роля на Хизбула в ръководството се ускори при новия ливански кабинет на подкрепяния от Запада министър председател Саад Харири, откакто пое три министерски кресла в него, в това число здравното министерство, което разполага със забележителен бюджет, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР