САЩ днес официално отстраниха Судан от списъка със страните, които

...
САЩ днес официално отстраниха Судан от списъка със страните, които
Коментари Харесай

САЩ извадиха Судан от списъка страни, спонсори на тероризма

САЩ през днешния ден публично отстраниха Судан от листата със страните, които спонсорират тероризъм, 27 години откакто сложиха страната в черния си лист. Това заяви американското посолство в Хартум, съобщи " Франс прес ".

" 45-дневният интервал за известяван на Конгреса изтече и държавният секретар подписа съобщение, в което се показва, че анулацията на статута на Судан като страна спонсор за тероризма влиза в действие от през днешния ден (14 декември), като ще бъде оповестена във Федералния указател ", показаха от посолството на Съединени американски щати във " Facebook ".

Американският президент Доналд Тръмп разгласи през октомври, че отстранява Судан от листата, стъпка, обезверено търсена от цивилно подкрепяното ново държавно управление, защото наличието в листата съществено попречва задграничните вложения.

Като част от договорката Судан се съгласи да заплати 335 милиона $ за обезщетение на оживелите и фамилиите на жертвите от нападенията близнаци през 1998 година против американски посолства в Кения и Танзания, осъществени, когато диктаторът Омар ал Башир приветства Ал Кайда, и офанзива през 2000 година на USS Cole край крайбрежията на Йемен.

Преходното държавно управление на Судан, което пое предходната година след свалянето на Башир, също се съгласи да признае Израел, съществена цел на Тръмп, макар че Хартум се пробва да омаловажи връзката.

Тръмп изпрати известието си до Конгреса на 26 октомври и съгласно американското законодателство страна излиза от листата с терори след 45 дни, в случай че Конгресът не възрази, което не е направил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР