САЩ днес обявиха, че планират да предоставят допълнителна военна помощ

...
САЩ днес обявиха, че планират да предоставят допълнителна военна помощ
Коментари Харесай

САЩ ще изпратят на Украйна още ракетни системи Хаймарс като част от нова военна помощ за 625 млн. долара


Съединени американски щати през днешния ден оповестиха, че възнамеряват да дават спомагателна военна помощ на Украйна в размер на 625 милиона $, като пакетът ще включва още усъвършенствани ракетни системи, за които се счита, че са помогнали на украинските сили да наберат скорост във войната си с Русия, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7352
Президентът Джо Байдън показа детайлности за следващата военна помощ по време на телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, в който е взела участие и американската вицепрезидентка Камала Харис. Вашингтон ще изпрати на Киев мобилни реактивни системи за залпов огън " Хаймарс ", муниции за артилерийски системи и бронирани машини. 

Същевременно през днешния ден горната камара на съветския парламент публично ратифицира анексирането на територии в четирите украински области, в които бяха създадени референдуми, отхвърлени от Запада като нелегитимни.

" Президентът Байдън удостовери продължаващата подготвеност на Съединени американски щати да наложат сурови наказания на всяко физическо или юридическо лице, както и на всяка страна, която дава поддръжка за така наречен анексиране ", се споделя в изказване на Белия дом.                   

Оповестената през днешния ден помощ включва първите спомагателни доставки в Украйна на " Хаймарс " от края на юли насам. Вашингтон ще изпрати четири такива системи, с което общият им брой ще стигне 20. Системите " Хаймарс " се трансфораха в основен инструмент на Киев за удари по мостове, които Русия употребява при снабдяването на войските си.

През последните седмици Съединени американски щати предоставиха финансиране и по обособена стратегия, наречена Инициатива за подкрепяне на сигурността в Украйна, която дава опция закупуването на още 18 системи " Хаймарс ". Изпълнението на договорите по тази стратегия обаче ще отнеме няколко години.

Оръжията и военното съоръжение от оповестения през днешния ден пакет са от запасите на Пентагона, показва Държавният департамент.

Общата поддръжка, оказана от Съединени американски щати на украинската войска, откогато Байдън встъпи в служба като президент, към този момент възлиза на 17,5 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР