САЩ дадоха сигнал, че ще засилят натиска срещу България след

...
САЩ дадоха сигнал, че ще засилят натиска срещу България след
Коментари Харесай

Нов призив от САЩ България да реши спора си със Северна Македония до края на годината

Съединени американски щати дадоха сигнал, че ще засилят натиска против България след изборите да бъде открито бързо решение за Северна Македония. Двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени и Уилям Кийтинг изпратиха писмо до българския дипломат във Вашингтон Тихомир Стойчев, в който приканват София да реализира дефинитивно решение двустранния спор със Скопие, което да разреши на Албания и Северна Македония да стартират своите договаряния за присъединение към Европейски Съюз преди края на годината.

" Посланик Стойчев, продължаващото закъснение на напредъка на Северна Македония и Албания към участие в Европейския съюз сложи под въпроса уговорката на западни водачи, отваряйки вратата за антизападни политически въздействия в района, изключително от Китай и Русия ", показват в писмото си Клаудия Тени (Републиканска партия) и демократът Уилям Кийтинг.

" Вярваме, че възможното участие в Европейски Съюз на Северна Македония и Албания е от решаващо значение за дълготрайния мир и непоклатимост в Балканския район и за цялата трансатлантическа общественост ".

" Пишем ви като членове от разнообразни партии на Комисията за външна политика на Сената, с цел да ви призовем да постигнете дефинитивно решение на този двустранен спор, което ще разреши на Албания и Северна Македония да стартират договарянията си за участие преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите разликите си и ще подкрепите цялостната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз ", приключва позицията.



Подобна е позицията на Европейска комисия и на някои огромни европейски страни, които упорстват София да утвърди бързо преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз.

Засега от България обаче не идват каквито и да било сигнали, че е вероятен бърз пробив до 14 декември, когато ще се организира последната за годината среща на върха на Европейския съюз. И президентът Румен Радев, и служебното държавно управление, и спечелилата изборите у нас партия " Продължаваме промяната " разясниха, че това е нереалистичен период.

България следва рамковата си позиция за Северна Македония, която е изпълнена с червени линии, а и Скопие не демонстрира действително предпочитание да извърши българските условия. София измести фокуса от историята към спазването на човешките права в Северна Македония, което дава опция на Скопие за съответен прогрес, само че към този момент няма стъпки в тази посока. От " Продължаваме промяната " пък се оповестиха за нов метод, който да акцентира на стопанската система.

В очертаващата се управническа коалиция обаче Българска социалистическа партия и " ИТН " имат твърда позиция против допускането на взаимни отстъпки към Скопие.

В понеделник Милен Керемедчие в, някогашен зам.-министър на външните работи и на стопанската система, разяснява пред БНР, че " най-важното е оптимално мощната външнополитическа активизация и оптимално мощното говорене и обяснение на нашата позиция, каквото липсваше през последните години ".

" Ние се държахме като ядосани девойки, които споделяха – ние сме членове на Европейски Съюз и не даваме пояснения на претенденти за такива. Това наше поведение ни навреди доста повече, тъй като другите западноевропейски сътрудници не схващат нашата позиция ", уточни той.

" Настроенията в България по-скоро съответстват с позицията на президента Радев, само че би трябвало да отбележим, че в действителност идната година натискът върху България, изключително от Съединените щати, ще бъде извънредно мощен. Има следващото изявление в американския Конгрес в тази посока ", добави Керемедчиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР