САЩ да намерят алтернативен начин за регулиране на дълга, за

...
САЩ да намерят алтернативен начин за регулиране на дълга, за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева сравни дълговия спор на САЩ с „Пепеляшка“

САЩ да намерят различен метод за контролиране на дълга, с цел да се постави завършек на инфарктните бюджетни договаряния до последния миг, които изправят международната стопанска система пред предотвратими опасности. С този апел се обърна към политиците ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Бихте ли могли, апелирам, да предложите друг метод за метод към тази тематика? " попита реторично Георгиева на конференция във Вашингтон след публикуването на обновената прогноза на МВФ за американската стопанска система.

По тематиката за дълга на Съединени американски щати, в отчета на МВФ се отбелязва: " Балансирането на ръба във връзка с тавана на федералния дълг може да сътвори спомагателни, напълно предотвратими систематични опасности както за американската, по този начин и за световната стопанска система в миг, когато към този момент има очевидно напрежение. За да се избегне обостряне на рисковете, таванът на дълга би трябвало да бъде неотложно нараснал или анулиран от Конгреса ".

В неделя американският президент Джо Байдън и ръководителят на Камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти оповестиха постигането на кардинално съглашение за повишение на тавана на държавния дълг. Договореното занапред би трябвало да бъде гласувано в Конгреса, като министърът на финансите Джанет Йелън предизвести, че в случай че таванът не бъде нараснал до 5 юни, Съединени американски щати ще изпаднат в некадърност да обслужват задълженията си.

Георгиева разкритикува Съединени американски щати за бавенето в постигането на съглашение безусловно до последния миг и съпостави разногласието сред политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка. Стабилността на международната финансова система е застрашена от воденето на политическите договаряния в Съединени американски щати в „ 12-ия час ", предизвести ръководещият шеф на МВФ.

Всички сме чели приказката за Пепеляшка и по какъв начин тя би трябвало да си тръгне от бала тъкмо в среднощ. И ние се намираме в този миг ", сподели Георгиева във Вашингтон. „ Така че, извинете, само че може ли да решим този въпрос, преди каляската да се е трансформирала в тиква? Не е единствено загубата на пантофката това, от което сме застрашени. "

Фондът леко увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2023 година до 1.7%, спрямо предстоящите по-рано 1.6%. " Икономиката на Съединени американски щати се оказа устойчива, " съобщи Георгиева. През 2024 година увеличението на Брутният вътрешен продукт ще намалее до 1%, като " забавящият се, само че към момента постоянен напредък " ще увеличи безработицата до 4.4% в края на идната година.

" Инфлацията остава недопустимо висока, " означи Георгиева и поради това Федералният запас ще би трябвало да резервира лихвите малко по-високи за по-дълго време. Очакванията са лихвеният % да остане сред 5.25% и 5.5% до края на 2024 година

Георгиева също по този начин съобщи, че американското държавно управление би трябвало да понижи дефицитите, най-много посредством повишение на данъчните доходи. " Колкото по-бързо са случи това пренастройване на бюджета, толкоз по-добре. Добре е да се означи, че тези фискални корекции могат да бъдат изтеглени напред и това би помогнало на Фед в напъните му да понижи инфлацията, " добави тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР