Сашко от Перник се върна в гората! Детето отново е

...
Сашко от Перник се върна в гората! Детето отново е
Коментари Харесай

Сашко отново е сред природата

Сашко от Перник се върна в гората! Детето още веднъж е измежду природата, само че този път в тотално друга околност.

" Не желаеме да се връщаме на същите места! Имам неприятни мемоари и не желая още веднъж да вървим там. Не желая да боря страха по този начин. Вече не ми харесва да вървя там, където се загуби Сашко, и няма да се върнем още веднъж ", безапелационен е бащата на момчето - Александър Цветанов, пред " България през днешния ден ".

Повод за изявлението му е фотография, която таткото разгласява в интернет. На нея се вижда по какъв начин дребният Сашко още веднъж е в гориста околност и мнозина взеха решение, че това е точно мястото, на което детето се изгуби предходната година.

Днес се навършват тъкмо два месеца от изгубването на 12-годишното момче. На 11 ноември 2022 година в местността над Профилакториума над Перник Сашко е на нормалната разходка с бащата си. Таткото паркира автомобила си на отбивка. Губи сина си за секунди от очи и момчето изчезва. Подаден е сигнал и в полицията неотложно е образуван действен щаб. Започва издирването на Александър, който е аутист. Заболяването визира развиването на мозъка, а оттова и държанието на човек. Аутистите живеят в собствен свят. Симптомите включват нарушение на обществената интеракция, информационните и говорните умения. Още същата вечер към злокобното място се насочат стотици хора. Следващите дни и нощи покрайнините на Перник са обходени от хиляди служители на реда, експерти и доброволци. Търси се по вода и по въздух. Историята на Сашко докара до най-мащабната издирвателна акция, обединила хиляди у нас. В последна сметка момчето бе открито да скита единствено в гората покрай мястото, където изчезна.

" За благополучие, Сашко към този момент е добре. Надяваме се всичко неприятно да остане в предходната година ", добавя през днешния ден бащата, до момента в който чака пред учебното заведение на сина си, с цел да го вземе след часовете.

Детето има прекомерно доста сила, която би трябвало да бъде изразходена. Най-добрият метод това да се случи за фамилията е посредством разходки. Бащата на Сашко е безапелационен, че не желаят да се връщат на мястото, на което синът му се изгуби и съумя да оцелее изцяло самичък 9 дни. Затова е намерил различен маршрут.

" Разхождаме се към един затворен комплекс отвън Перник, покрай село Кладница. Гледката е страхотна! Виждат се Витоша и село Рударци ", изяснява Цветанов.

Освен разходките измежду природата Александър постоянно води сина си на спа. Последно двамата релаксират в прекрасен хотел в село Баня, край Банско.

" По време на тези почивки с изненада видях, че на Сашко доста му харесва да плува. Зарадвах се, тъй като по този метод изразходва сила. Все отново една разходка лишава часове вървене, с цел да се измори. А плуването го изтощава много по-бързо. Затова взех решение да му наема персонален треньор по плуване в София ", споделя още родителят.

Момчето към този момент влиза в естествения си темп на живот. Баща му споделя още, че е записал Сашко и на езда, само че ползата на детето бързо е понижен, защото, седейки върху коня, не изразходва сила. От през вчерашния ден Сашко посещава и музикален терапевт.

" Забелязах, че припява на някои песнички. Жената сподели, че това може да му помогне с говора. Иначе и на катерене върви, само че изкачва половината стена и не смее повече нагоре. Според треньорите това е добре, защото демонстрира, че има възприятие за предпазване. У дома най-вече обича да рисува и да реди пъзели и точно с това запълваме свободното си време ", приключва нотариусът Цветанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР