Съседна Румъния може да ни бъде за пример в сегашната

...
Съседна Румъния може да ни бъде за пример в сегашната
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Правителството няма ясна позиция за мисията ни в НАТО, преди две години се прокарваха явни руски интереси в страната

Съседна Румъния може да ни бъде за образец в сегашната комплицирана и напрегната обстановка – тя усилва атлантическия си фланг и излъчва ясни сигнали към съдружниците в НАТО. В същото време България твърди, че със личната си войска и запас може да се оправи в рецесията.

Правителството и държавните институции имат навременна реакция за напрегната обстановка сред Русия и Украйна, само че нямаме ясна и безапелационна позиция, че би трябвало да има въздържане на съветската експанзия. Това разгласи по Българска национална телевизия водачът на Политическа партия „ Републиканци за България “ и някогашен вътрешен министър Цветан Цветанов. Той посочи, че в комплицираната интернационална конюнктура България би трябвало да има доста ясна и мощна позиция във връзка с дейностите на Русия, както и да сме наясно за нашите задължения в Алианса.
Цветанов посочи, че вчерашната позиция на държавното управление по горещата тематика не е била ясна и безапелационна, а несериозно и утопично е да се одобряват съветските искания НАТО да се върне в старите си граници до 1996 година.

НАТО би трябвало да остане с отворени порти за нови членове, той е защитителен и политически съюз, на който ние постоянно можем да разчитаме. Такава е и обстановката в този момент, когато чакаме натовски бойни самолети да охраняват българското въздушно пространство, тъй като ние нямаме този потенциал. За да се преодолеят тези проблеми би трябвало да имаме бюджети в защитата, които да не са за една година, а с небосвод – 5-10 години, с цел да можем да изградим съответна боеспособнност. В това отношение Прибалтийските страни могат да ни бъдат за образец, само че те и най-осезаемо усещат съветските закани, посочи Цветанов.

Политикът подчертава, че обществото и държавниците би трябвало да помнят всичко, което Русия генерира през последните години – анексирането на Крим, опита за убийството на Сергей Скрипал, газовите и енергийните планове, с които цели налагане на зависимости. Целта е преодоляване на вътрешната политика в страната и узаконяване и одобряване на режима вътре в Русия.
Цветан Цветанов посочи, че България би трябвало да има ясна позиция и във връзка с Черно море, което би трябвало да бъде зона на сигурност. Той напомни, по какъв начин преди години един някогашен министър председател обясняваше, че в това море би трябвало да има единствено яхти и платноходки, до момента в който Кремъл го превръщаше в съветско море.

Добре е, че настоящето държавно управление употребява Народното събрание като инструмент за спор и изясняване на значими тематики за обществото. Преди две години това не беше допустимо, ние прокарвахме съветските ползи. Необяснимо е, че някогашен министър председател и енергиен министър не могат да кажат къде е пътната карта на „ Балкански поток “, а министри организираха срещи с лица, попаднали в забранителния лист. За това още веднъж давам Румъния за образец, която ни е комшия, само че има ясна и поредна политика за смисъла и ролята на НОТО.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР