Съседите на Украйна - Полша, Молдова, България и така нататък

...
Съседите на Украйна - Полша, Молдова, България и така нататък
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна поразиха Европа с простащина

Съседите на Украйна - Полша, Молдова, България и по този начин нататък - незабавно посрещат стотици хиляди бежанци от тази страна. Те са одобрявани с цялата допустима искреност, до безвъзмездни жилища, храна и медикаменти. Въпреки това методът, по който доста от новодошлите реагираха на това гостолюбие, изненада хората от тези страни.

Конфликтът в Украйна провокира вълна от вътрешно разселени лица и бежанци, които отпътуваха за страни, прилежащи на Украйна. Представителят на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците Шаби Манту твърди, че към 2 март съвсем 836 000 души са напуснали Украйна. Към 4 март към този момент са над милион. Според известия в медиите почти 500 хиляди от тях са пристигнали в Полша, над 100 хиляди - в Унгария. Едва ли някой е броил какъв брой са станали бежанците, които не са напуснали страната.

Всъщност те са даже повече. Преместването на чиновници на обособени компании (заедно със фамилиите им) стартира през декември и продължи през първите месеци на 2022 година Освен това украинците пътуват освен до страните от Европейски Съюз, само че и до Турция, Молдова, Русия и Беларус. Разбира се, подобен брой хора, които се местят по едно и също време, няма по какъв начин да не сътвори напрежение и конфликтни обстановки.

Празни лавици и " изходна такса "

На територията на Украйна пътищата са задръстени от коли и рейсове с бежанци. Заради инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт трафикът е мощно занимателен, а пред пунктовете, водещи към прилежащи страни от Европейски Съюз, се редят опашки от няколко десетки километра. Украинската митница по западната граница и преди беше известна с корупция. Сега търсенето на „ спомагателни услуги “ се е нараснало неведнъж – да се заобиколи опашката, да се даде зелена светлина за тръгване на мъж на 19-60 години. Украинските медии оповестяват за всеобщи случаи на подкупи на граничари. Заобикалянето на опашката през днешния ден коства от 1500 $, прекосяването на границата за човек без позволение от военнокомата - към 5000 $.

Друг проблем е, че храната в Лвов свършва. Търговската мрежа във всеки град е проектирана за несъмнено, добре познато търсене. Първо самите поданици на Лвов започнаха да се запасяват с храна (в очакване на специфичната интервенция, която идва при тях), а заселниците основават в допълнение неспокойствие: „ Донесете храна от Европа! Рафтовете на магазините са съвсем празни!”, се обаждат жителите на града.

В югозападна посока (към Молдова, както и към Румъния и Словакия) отидоха още няколко десетки хиляди души. Все още няма вести от Румъния и Словакия, само че за молдовците украинските бежанци се трансфораха в същински културен потрес. Както свидетелстват и видео известията до към този момент пристигналите и бъдещи бежанци.

Н ескромно държание

Основното недоволство е, че бежанците не помнят, че „ тук не са си у дома “ и стартират с претенциите: желаят да приказват на украински с тях, изискват удобни условия за настаняване, пробват се да майданят – като цяло се държат по този начин, както са привикнали вкъщи.

Отделен миг - всичко това се прави, в това число и от мъже на военна възраст. Да пропуснем въпроса по какъв начин въобще са се озовали в Молдова, макар че след въвеждането на военно състояние границите за тях са затворени. Е, човек не желае да се бие за Порошенко и Зеленски. Затова той взема фамилията си, дава пачка долари в ръката на граничаря, отива някъде във Молдова и безшумно прекарва смутното време там.

За обективност, не всеки прави това: от 24 февруари няколко десетки души, които са били на работа, се завърнаха в Украйна от Европа. Но тези, които първо викат „ Слава на Украйна! “, а след началото на специфичната интервенция, тичат към Молдова, с цел да викат „ Слава на Украйна! “ и да тероризират сервитьорите на украински език - това към този момент е мъчно разбираемо.

А ето и фрагменти от България. Любимата дисциплинираност на украинския родолюбец – да рисува и скапва монументи – леко напрегна локалните. Въпреки че самите те не са светци.

Полша: чакаме до пет милиона бежанци

Подобни вести идват и от Полша.

„ Скъпи доброволци, общително Ви молим да предупредите всички хора, че не са клиенти на туристическа организация и няма да бъдат докарани в петзвезден хотел “, гласи текстът в една от полските обществени мрежи. “Поляците не са длъжни да дават някакви супер условия и да обслужват гости. Има доста недоволства от поданици на Полша, че украинците идват, въртят носове, като виждат, че кухнята се споделя от две разнообразни стаи за разнообразни фамилии, и си потеглят безмълвно. Молба към доброволците - належащо е да се филтрират тези, които в действителност се нуждаят от жилище, и тези, които желаят удобни условия. Нека последните сами си търсят жилище”.

И това макар обстоятелството, че в Полша чакат напор от един до пет милиона бежанци, т.е. изискванията за новодошлите единствено ще се утежняват. Това значи, че сходни спорове ще станат непрекъснати.

Между другото, поляците освен одобряват украинци, само че и незабавно ги приобщават към случая: пазарът на труда е отворен за тях. Това има своя логичност: вместо да одобряваме неразбираем брой бежанци и да товарите държавния бюджет, е по-лесно е да ги настаните и да им дадете работа, да ги оставите да се изхранват сами.

Само в това решение се крият капани. Първо, украинците към този момент са най-голямата диаспора в Полша. И идването на още стотици хиляди сънародници, несъмнено, ще смъкна цените на пазара на труда. „ Вече работихме там за стотинки, а в този момент въобще ще орем против храна “ - такива нещастни настроения царят измежду гастарбайтерите.

Вторият евентуално конфликтен миг е към този момент интернационален. Колкото по-малко заплащат на украинците, толкоз по-малко стартират да заплащат на самите поляците, те към този момент знаят тази взаимозависимост.

На Запад!

И това е ситуацията в Полша. Докато Европейски Съюз като цяло го чакат проблеми, пред които даже притокът на сирийски бежанци бледнее.

„ Искаме да използван за първи път правната рамка, основана след Балканските войни. Това значи, че от бежанците от Украйна няма да се изисква да минават през процедурата за леговище. Те ще получат краткотрайна протекция в Европейски Съюз за период до три години “, сподели немският вътрешен министър Нанси Фезер. С други думи, през днешния ден можете безусловно законно да заминете за Европейския съюз единствено въз основа на съществуването на украинско поданство. И да седи там идващите три години на обществени помощи.

От филантропична позиция това, несъмнено, е благородно. Но има един колорит. За жителите на Харков и Мариупол е нереалистично да стигнат до Европейски Съюз. От Волноваха също. Е, кой ще се осмели да премине през военните зони? При това с деца, котки и възрастни хора? Следователно в Европейски Съюз под процедурата за краткотрайна протекция ще бъдат най-вече жителите на Западна Украйна - които (поне досега) въобще не са били наранени от военните дейности. Е, с изключение на от неналичието на гориво и празните лавици на магазините.

Следователно, в случай че чиновниците на Европейски Съюз в действителност желаят да оказват помощ на украинците, тогава те би трябвало да принудят Зеленски, посредством посланиците на Г-7 и представителството на Европейски Съюз в Украйна, да бъде по-сговорчив в договарянията. Още по-добре, мощно да го помолят да забрани на въоръжените сили на Украйна и териториалната защита да бъдат ситуирани в жилищни региони: в случай че спрат да стрелят в Украйна, тогава украинците ще спрат да я напущат.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР