Съседите на Хаити в понеделник започнаха да укрепват отбраната си

...
Съседите на Хаити в понеделник започнаха да укрепват отбраната си
Коментари Харесай

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Съседите на Хаити в понеделник започнаха да укрепват защитата си и да извикат личния състав на посолствата си, защото спорът сред бандите в карибската страна ескалира и хиляди избягаха от възобновилите се боеве , предава Ройтерс.

В неделя де факто държавното управление на Хаити и наложи вечерен час, откакто, а водач на тайфа прикани за свалянето на премиера Ариел Анри.

Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити и предходната година депортира десетки хиляди хаитяни, сподели в понеделник, че нейният министър на защитата инспектира границата, с цел да следи напредъка по, до момента в който президентът изключи отварянето на бежански лагери за хаитяни в страната.

Насилието избухна, до момента в който Анри отсъстваше. Съмненията по отношение на неговото местоположение набъбнаха, откакто той пътува до Кения, с цел да подписа договорка африканската нация да оглави интернационалните сили , които да оказват помощ в битката с все по-мощните банди.

Силна пукотевица е била следена покрай интернационалното летище на Порт-о-Пренс денем, оповестиха летищните управляващи.

Съединените щати приканиха своите жители да изоставен Хаити " допустимо най-скоро ". Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че има вяра, че Аенри се връща в Хаити.

Правителството на Бразилия прикани интернационалната общественост да извърши. Бразилските управляващи означиха в изказване, че са управлявали мирна задача на Организация на обединените нации в Хаити от 2004 до 2017 година

Съседните Бахамски острови споделиха, че са повикали личния състав на посолството назад в Ню Провидънс, оставяйки единствено неговия шарже д`афер и двама чиновници по сигурността, до момента в който Мексико сподели, че неговите жители би трябвало да се лимитират до главния пренос и да се запасят с вода, гориво и нетрайни артикули.

Бандите предизвестиха жителите към Порт-о-Пренс да държат децата у дома , макар че държавното управление на Хаити е постановило, че учебните заведения ще останат отворени.

Международната организация по миграция сподели, че единствено за три дни предходната седмица към 15 000 души са избягали от пукотевица в столицата , доста от тях от спонтанни лагери в учебни заведения, лечебни заведения и площади, където към този момент са били разселени.

Организацията на обединените народи пресметна при започване на тази година, че към 300 000 души са били принудени да изоставен домовете си , бягайки от безразборни убийства, рутинно полово принуждение, отвличания и грабежи, до момента в който добре въоръжени съперничещи банди се бият за територия.

Международният избавителен комитет сподели, че филантропичните групи, с които работи, са били принудени да прекратят работата си поради обстановката със сигурността.

Базираната във Вашингтон Организация на американските страни настоя за по-бърз интернационален отговор, в съгласуваност с Организация на обединените нации. " Безотговорно е нужните ограничения и дейности да не престават да се забавят ", се споделя в известието.

Миналия октомври Организация на обединените нации ратифицира проекта за изпращане на интернационалните сили, основани на доброволни вноски от държавите-членки, които да оказват помощ на хаитянската полиция да възвърне сигурността.

Все още обаче не е избрана дата за тяхното изпращане. Към края на февруари Организация на обединените нации сподели, че пет народи публично са дали обещание войски - Бахамите, Бангладеш, Барбадос, Бенин и Чад - и едвам 11 милиона $ са подадени във фонда.
 Отмениха полетите в столицата на Хаити след всеобща пукотевица
Отмениха полетите в столицата на Хаити след всеобща пукотевица

Четирима души са убити
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР