Съседите на Германия следят с все по-голямо притеснение настоящата газова

...
Съседите на Германия следят с все по-голямо притеснение настоящата газова
Коментари Харесай

Съседите на Германия се тревожат, че спиране на газа за страната, означава и недостиг за тях

Съседите на Германия наблюдават с все по-голямо терзание актуалната газова рецесия. Австрия, Чехия и Швейцария разчитат на немския експорт за огромна част от потребностите си от природен газ, написа Еuractiv.

Германия е най-големият консуматор на съветски газ, само че също по този начин и реекспортира горивото. През май страната е изнесла 6 милиарда куб. м газ за съседите си и те се тормозят дали това ще продължава по същия метод.

В понеделник стартира годишната поддръжка на тръбопровода " Северен поток 1 ", транспортиращ 55 милиарда куб. м газ на година от Русия за Германия, и газоподаването ще спре за 10 дни - от 11 до 21 юли. Европейските водачи обаче предизвестяват, че Москва може да удължи интервала, с цел да ограничи още повече газовите доставки за континента, което ще попречи на проектите за пълнене на хранилищата за идната зима и ще задълбочи газовата рецесия, за която държавните управления вземат изключителни ограничения.
Реклама Без оптимизъм
Германският стопански министър Роберт Хабек съобщи, че страната би трябвало да се приготви за опцията Русия да спре газоподаването посредством " Северен поток 1 " отвън плануваната поддръжка. " Ситуацията на газовите пазари е напрегната и не може да изключим нейното утежняване. Трябва да създадем всичко, което можем, с цел да поддържаме базовите доставки през идващата зима ", разяснява той. Правителството в Берлин е изрично - в случай че сега немският газов експорт продължи, както в предходните години, страната ще бъде изправена пред дефицит на природен газ.

Газът от Германия до Чехия, превозен от Gascade - дъщерно сдружение на " Газпром ", е понижен с 60-80% от 16 юни насам. Тъй като в този момент доставките посредством " Северен поток 1 " стопират изцяло поради поддръжката, държавното управление в Прага е все по-обезпокоено и договаря за импорт от други страни. " Лично аз не съм оптимист ", съобщи чешкият вицепремиер Мариан Юречка.

Австрия също се приготвя с изключителни ограничения. Миналата седмица беше подредено на огромните консуматори на газ да преминат на различно гориво, най-вече нефт. " В момента обстановката е несигурна. Не знам дали пълненето на хранилищата ще продължи с този ритъм, нито мога да предвиждам по какъв начин ще се държи Владимир Путин. Подгответе се за отоплителния сезон занапред ", разяснява енергийният министър Леоноре Гевеслер.

В Швейцария обстановката също е напрегната - към 75% от газа идва през Германия, а страната няма газови запаси. През май държавното управление инструктира газовата промишленост да откри спомагателни газови запаси в прилежащи страни и да подсигури контракти за импорт на неруско гориво.
В понеделник стартира годишната поддръжка на тръбопровода " Северен поток 1 " и газоподаването ще спре за 10 дни Източник: Reuters Реклама Солидарност в Европейски Съюз
Съседите на Германия разчитат на концепцията за взаимност. В случай на газов дефицит разпоредбите за взаимност в Европейски Съюз може да се окажат единственият метод, по който по-малките страни могат да облекчат идващата зима. Юречка неведнъж е заявявал, че би трябвало да се приложи европейската взаимност, в случай че съветското газоподаване спре. " На европейско ниво е значимо да въведем този принцип, тъй че в случай че обстановката се утежни, страните членки да споделят газовите доставки, с цел да има гориво за семействата и основната инфраструктура ", споделя той.

Австрия също поддържа този метод. Гевеслер упорства за съгласуване на националните изключителни проекти в границите на Европейски Съюз и за " солидарни решения ". Положението на Швейцария е по-сложно, защото страната не е член на Европейски Съюз. В момента швейцарското държавно управление договаря с Германия за " взаимен контракт " при положение на енергийна рецесия, само че няма гаранции, че това ще проработи.
Свързани публикации Германия залага на LNG в тактиката за енергийно бъдеще без съветско въздействие 6 юни 2022, 17:34 Войната в Украйна изостри енергийната беднотия в Европейски Съюз 26 май 2022, 11:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР