Със знаково становище, съдиите от Върховния касационен съд подкрепиха главния

...
Със знаково становище, съдиите от Върховния касационен съд подкрепиха главния
Коментари Харесай

Четворната коалиция постигна немислимото – обедини прокурорите и съдиите

Със знаково мнение, съдиите от Върховния касационен съд поддържаха основния прокурор против орязването с 20 млн. лева на бюджета на държавното обвиняване
Политическото проваляне стигна ново дъно. Навръх 1 юни, пред очите на възпитаници, поканени да посетят Народното събрание, народни представители си разменяха хули и насмалко да решат разногласията си посредством плесници и ритници, различен народен представител, който има високо мнение за себе си, демонстрира междинен пръст, до момента в който си прави селфи в пленарната зала. В същото време – на фона на рушащата се страна при ръководството на Четворната коалиция, една от управляващите – правосъдната, даде образец за това, че към момента държавност има, има го и правовия ред, който политиците толкоз мощно желаят да унищожат.

Традиционно правосъдната власт е тиха, консервативна, тя не търси ненужно внимание, нито се слави с крясъците, изпълващи последните няколко Народното събрание. Вероятно и тъкмо поради това през последната година точно магистратите са тези представители на страната, които се явяват последната бариера през тоталното безвластие. Тези дни това бе демонстрирано още веднъж, тъй като става известно, че нестихващите агитация и политически офанзиви против независимостта на правосъдната система, вместо да работят демотивиращо, в противен случай – сплотяват прокурори и съдии.

Как се случи ли? Mреди четири месеца властта, в лицето на самопровъзгласилите се за знаме на „ смяната “ политически обединения „ Продължаваме промяната “ и,Демократична България “, надменно взеха решение да санкционират прокуратурата като демонстративно понижиха бюджета й с 20 млн. лева Не стопираха дотук и даже пробваха да опълчват държавното обвиняване, отпред с обвинител №1 Иван Гешев, с научната общественост. Премиерът и финансовият министър Кирил Петков и Асен Василев демонстративно дадоха 20-те милиона на прокуратурата на Българската академия на науките. Гешев им отговори, че парите за учените не са задоволителни, че няма да разреши да го скарат с учените от Българска академия на науките и направи само разумното – отбрани правовия ред като сезира Конституционния съд. По закон бюджетът на правосъдната власт не може да бъде обект на политически решения, защото по този начин се нарушава презумцията за самостоятелност на магистратите. Още тогава от прокуратурата показаха още, че орязването на бюджета им с 20 млн. лева няма да бъде „ сопа единствено по техния тил “. Дадоха да се разбере, че това неизбежно ще се отрази на цялата правосъдна система.

За това, че Гешев е бил прав, а министър председателят, финансовият министър и поддържащите ги депутати в Народното събрание разрушават престижа на самостоятелната правосъдна власт посредством финансов рекет, оповестиха тази седмица в свое мнение от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС). То е изпратено до Конституционния съд, като по този начин висшите съдии поддържат настояването на основния прокурор по делото за  оповестяване на противоконституционност на наредбите в бюджета, с които парите на прокуратурата бяха преднамерено понижени.  На процедура най-висшата правосъдна инстанция у нас – Върховен касационен съд споделя визията на Гешев, че сходна наказателна акция против прокуратурата ще докара до „ блокиране нейната работа заради незадоволително финансиране и има за последица накърняване независимостта на правосъдната власт като цяло “.

Становището на висшите съдии с изключение на, че дава още причини на Конституционния съд да покаже на ръководещите, че не са над законите и Конституцията, само че също дава няколко основни знаци към политиците, които става известно дотолкоз са се самозабравили, че реализираха нещо немислимо в последното десетилетие – сплотиха прокурори и съдии. Разбира се това не би било допустимо, в случай че единствено преди четири месеца отпред на Върховен касационен съд не бе застанал един заслужен арбитър като Галина Захарова. Немислимо би било, в случай че арбитър №1 още бе Лозан Панов, той да застане зад решение на сътрудниците си, с което на процедура показва противоречие с политическите му ментори. Заради това и най-логично, Панов потъна в забвение след фиаското с явяването му като претендент за президент.

Върховните съдии през днешния ден застанаха до сътрудниците си от прокуратурата, с което дават знак на цялата политическа класа – един път и вечно да разбере, че би трябвало да прекратят опитите си да овладеят правораздаването. Косвено от мнението на Върховен касационен съд следва и нещо значително – няма спор за мястото на прокуратурата, тъй като еднопосочно е ясно, че то е в самостоятелната правосъдна власт, колкото и Кирил Петков и Христо Иванов да желаят да е на директно тяхно послушание, с цел да си сменят съдиите и прокурорите с „ наши хора “.

Не на последно място, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, а и министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която вместо да се опълчи на силовата акция с орязването на бюджета на държавното обвиняване, ехидно го защитаваше, би трябвало да се сърдят само на себе си, тъй като с всеки минал ден потвърждават, че мястото на Иван Гешев е там където е – основен прокурор. И подобен ще остане доста след края на техния мандат, тъй като по този начин повеляват законите и Конституцията, а те постоянно ще останат над политическите ГМО-та.

Становището на Върховен касационен съд дава и още един знак, който има мощно отражение за самата правосъдна система. За разлика от други идентични обстановки, този път наказателната акция на властта против независимостта на правосъдната система не срещна несъгласието на най-шумната магистратска организация – Съюз на съдиите в България. Сякаш, с цел да потвърди, че ССБ в никакъв случай не се е интересувал от действителните проблеми на правосъдната система, а е работила под диктовката на същите кукловоди, които дърпат конците на водачите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. В този смисъл с поддръжката си за Гешев, висшите съдии не просто демонстрираха цялостната неплатежоспособност на другояче толкоз пискливите деятели от върхушката на ССБ, само че и сложиха под въпрос въобще съществуването на казионното Неправителствени организации. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР