Със заупокойна молитва община Стара Загора и Старозагорската митрополия ще

...
Със заупокойна молитва община Стара Загора и Старозагорската митрополия ще
Коментари Харесай

Стара Загора отбеляза 141 години от повторното си освобождение

Със заупокойна молитва община Стара Загора и Старозагорската митрополия ще отбележат 141-вата годишнина от повторното избавление на града по време на Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 година Тя ще бъде отслужена от храмовото свещеничество на Катедрален храм „ Свети Николай Мирликийски “ от 8:30 на 13 януари, неделя, в памет на починалите при завладяването, опожаряването и освобождението на Стара Загора мирни жители, български опълченци и съветски воини.
На 22 юли 1877 година Стара Загора е освободена от Девети Кавказки драгунски полк. На идващия ден тържествено са посрещнати българските опълченци и съветските войски. Избрана е и привременна комисия с ръководител Петко Рачов Славейков, който тогава е преподавател в града. Седмица по-късно, на 31 юли, в боевете при Стара Загора бойното си кръщение получават Българското опълчение и Самарското знаме. Войските на военачалник Гурко се отдръпват да пазят прохода Шипка. Част от популацията на града и пристигналите от селата се изтеглят, следвайки армията.
Градът е високомерен, опожарен и срутен до основи от османците. Жени и деца са отвлечени в иго. Избити са хиляди хора, по разнообразни сведения жертвите са към 14 500 души. Пет месеца Стара Загора е във притежание на османците, а през това време тлеят пожарища и е цялостно с камари от трупове.
След рухването на обсадения Плевен съветските войски сполучливо минават старопланинските проходи и разрушават лагера на османските войски при Шипка-Шейново. При повторното избавление на Стара Загора ги посреща единствено Неда Черковина, съумяла да оцелее в петмесечния пъкъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР