Със затоплянето на времето ни се иска да бъдем колкото

...
Със затоплянето на времето ни се иска да бъдем колкото
Коментари Харесай

Защо трябва да прекарваме повече време сред природата

Със стоплянето на времето ни се желае да бъдем колкото се може повече време на открито. Освен в случай че не сме от онази специфична порода домошари, която не заменя своята цитадела за ясното небе и напичащото слънце.

Часовете, които прекарваме отвън дома и офиса, в действителност са от значително значение за нашето физическо и психическо здраве . Разбира се, колкото повече сме измежду природата, толкоз изгодите стават по-осезаеми.

Обобщението е оповестено в Business Insider и е дело на на журналистката Флорънс Уилямс. Тя прави обстойно проучване по тематиката, допитвайки се до редица експерти в разнообразни области. А мотив стават нейните персонални проблеми, породени от безкрайните часове на закрито. Ето тъкмо по какъв начин ни се отразява времето, прекарано на открито.

 Снимка 352276

Рестартираме

Надали има изненада в заключението, че времето, прекарано в съзерцание на естествени гледки, работи очистващо на нашия мозък . Колкото и стрес да сме натрупали през седмицата, изпълнена със комплицирани задания, релаксът навън ще успее да ни защищити от умствената отмалялост.

Голямото намерено пространство , като поляна в планината, ни оказва помощ да сложим ред в главата си и да наредим мислите си. А внушителните естествени гледки, които ни карат да се усещат оскъдни, в действителност са страхотна мотивация за деяние.

 Снимка 352274

Борим се

Борим се с депресията, с тревогата. Много проучвания по тематиката откриват директна взаимозависимост сред времето, което прекарваме измежду природата, и притъпяването на тревогата и отрицателните мисл и. Зелената среда усъвършенства както настроението, по този начин и самочувствието.

Също по този начин успокоява. Именно затова лекарските престилки са зелени. А резултатът върху душeвността ни е още по добър, в случай че съвместим престоя измежду природата с леки физически извършения.

Положителен резултат върху равнищата на кортизол (хормона на стреса) в организма има и нощуването на открито. Две нощи на палатка редуцират доста неговите равнища. Доказано е, че даже при служащи, от чиито офис има панорама към планината, се усещат по-малко уплашени.

 Снимка 352277

Подобряваме

Според редица проучвания, разходките измежду природата имат способността да усъвършенстват нашата краткосрочна памет . Експерименти със студенти то Университета в Мичиган демонстрира, че групата, която е трябвало да запамети отговори на тест и по-късно е изведена на разходка в близка гора, се е справила с 26% по-добре от състудентите си, създали обиколка на града.

Също по този начин, разходките измежду природата усъвършенстват и опцията ни да се фокусираме, както и нашите когнитивни функционалности и творчеството ни . Дори 20-минутна разходка в парка е в положение да подкрепи оправянето ни с значим план в работата. Ползи за открити и за справяне с хиперактивност при децата.

Укрепваме

Редица медицински и научни проучвания са в интерес на тезата, че разходките в гората или планината усъвършенстват защитните сили сили на организма . От там учените стартират да работят и в нова тенденция - дали излетите измежду природата не ни оказват помощ и да се борим с заболяването на нашето време - рака.

 Снимка 352275

Засега са извършени предварителни изследвания, съгласно които сходен вид интензивност подкрепя производството на антиракови протеини в организма . И резултатът продължава към седем дни.

Необходими са обаче още доста проби, с цел да може да се затвърди сходна взаимозависимост. Все отново е реалност, че в планинските региони на Япония случаите на ракови болести са доста по-малко.

 Снимка 352278

Намаляваме

Намаляваме кръвното налягане и риска от ранна гибел. Затова и зелените площи в огромните градове са от огромно значение за здравето на жителите им . На базата на разбори на данни може да се заключи, че хората, които живеят по-близо до паркове и се разхождат в тях, страдат от по-малко болести.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР