Със засилен контрол, чрез регулярни и извънредни проверки, на животновъдни

...
Със засилен контрол, чрез регулярни и извънредни проверки, на животновъдни
Коментари Харесай

Неделков: Работим за прекратяване на порочни практики в животновъдните обекти и подкрепа на добросъвестните стопани

Със засилен надзор, посредством регулярни и изключителни инспекции, на животновъдни обекти, целим преустановяване на порочни практики. Инспекциите се правят взаимно от специалисти от Министерството на земеделието, храните и горите, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и Държавен фонд „ Земеделие " (ДФЗ). Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Крум Неделков по време на ревизия на обект в региона на Ихтиман. Той акцентира, че упоритостта е нерегламентираните схеми да бъдат прекъснати, с цел да подкрепим съзнателните, честните и работливи животновъди, тези, които изкарват нашата издръжка. Проверките по сигнали ще продължат и призовавам жителите да подават информация за операции, добави още доцент Неделков.

Заместник-министърът уточни за образец, осъществен по сигнал в края на септември надзор в няколко обекта в Софийска област. „ Той е осъществен на два стадия, като по време на първия са били тествани три животновъдни обекта на двама бенефициента, а през втория - 9 обекта на 6 бенефициента. В общо 12-те обекта, от декларирани по схемата за обвързана поддръжка 872 говеда за подкрепяне са открити едвам 308 налични, което съставлява липса от 2/3 от поголовието ", осведоми доцент Неделков. Той заяви и за открито противоречие при заявените животни по размер „ Агроекология и климат ", активност „ Опазване на застрашени локални породи - коне ". „ От декларираните общо 61 броя коне не беше открито нито едно животно ", означи доцент Крум Неделков и посочи, че на тези бенефициенти ще бъдат наложени наказания.

„ Нито един лев европейско финансиране не е даден и няма да бъде заплатен, тъй че няма вреда нито за европейския бюджет, нито за нашия ", добави изпълнителният шеф на ДФЗ Борис Михайлов. Той обясни още, че в случай че бъде открит провинен, същият ще получи своето наказване и ще бъде предаден случая на европейските прокурори.

БАБХ прави регулярни инспекции във връзка с идентификацията и регистрацията на животните, като минимумът, който е заложен в наредбата е 3% за едри преживни и еднокопитни и 5% от поголовието за дребни преживни животни. Подборът на животни се прави на база прелиминарен риск-анализ по избрани индикатори, като има и инспекции на инцидентен принцип.

„ Съотношението инцидентен принцип и риск-анализ е надлежно 20% и 80%. Подобен метод се употребява и от ДФЗ, където на база риск-анализа се ревизират 7.4% от бенефициентите и 2.6 % на инцидентен принцип ", изясни земеделският заместник-министър. По време на самите инспекции се събира информация за регистрацията на животновъдния обект, за животните в системата ВеТис, удостоверенията и уведомленията, които са свързани с придвижването на животните, с раждане, гибел и разнообразни други събития за паспортите и други документи.

„ Отбелязвам задоволството си от работата с господин Борис Михайлов, тъй като тези акции, за които загатнах нямаше да бъдат вероятни без положителното съдействие от страна на техническия инспекторат на ДФЗ и дирекция „ Противодействие на измамите ", разяснява заместник-министър Неделков. Той посочи, че животновъдният обект, който през днешния ден се ревизира е построен по стратегия, резултатите от инспекцията ще бъдат обявени в допълнение, само че първите индикатори от инспекцията демонстрират съблюдаване на условията. Обектът е обитаем с млечни крави от породата „ Симентал ".

Заместник-министърът напомни, че още при започване на мандата на служебното държавно управление от страна на МЗХГ бяха инициирани инспекции в шест области от източна България. При тях допълнително от 70 животновъдни обекта бяха тествани над 6700 животни. „ Там също открихме фрапиращи нарушавания. Всичко е отразено във ВеТис и ИСАК ", сподели още той. По думите му, след направения разбор бяха подхванати ограничения, в това число нова идентификация на животните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР