Със Заповед № РД 1085/06.12.2021 г. на министъра на околната

...
Със Заповед № РД 1085/06.12.2021 г. на министъра на околната
Коментари Харесай

Определени са нови пътеки за посетители в резерват Средока

Със Заповед № РД 1085/06.12.2021 година на министъра на околната среда и водите, са избрани нови пътеки за гости през резерват " Средока “ – предпазена територия по смисъла на Закона за предпазените територии (ЗЗТ), с най-строг режим на отбрана. Намира се в землището на град Малко Търново и село Стоилово, община Малко Търново.

Съгласно Закон за защитените територии в резерватите не се позволяват човешки действия, които могат да нарушат естествения им темперамент, като се изключи тяхната защита, визити с научна цел, прекосяване по маркирани пътеки, събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възобновяване им на други места и потушаване на пожари и санитарни мероприятия.

Със заповедта на министъра са оповестени четири посетителски пътеки, който дават опция да се опознае до огромна стрепен природата в резервата, без да се нарушава салдото в него. Част от пътеките също по този начин съставляват продължение на съществуващи маршрутни пътеки в региона, свързващи околните обитаеми места.

Територията на Странджа планина, в която попада и резерват " Средока “, се характеризира с голям брой неповторими по рода си монументи на духовна и материална просвета от национално значение. Една от пътеките в резервата води до светилище " Св. Марина “, който е обект на огромен интерес от локалното население в интервала на удостояване на празника.

Значителна част от територията на резервата е заета от смесени или чисти широколистни гори, в които доминират източен бук, източен горун, благун, зимен дъб и други В него се опазват 17 типа висши растения с природозащитен статус.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР