Със заповед на здравния министър от 12 до 30 ноември

...
Със заповед на здравния министър от 12 до 30 ноември
Коментари Харесай

Ето какви са новите мерки заради коронавируса, влезли в сила от полунощ

Със заповед на здравния министър от 12 до 30 ноември се вкарват спомагателни противоепидемични ограничения в цялата страна.
Преустановяват се присъствените образователни занятия (в т. ч. образователни практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на обучение) за учениците от 5 до 12 клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хиляди души население и 15% отсъстващи по аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19, от провеждащите присъствено образование възпитаници за интервала 4-11 ноември. Решението за прекосяване към образование в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при изискванията и по реда на член 105, алинея 6 и 115а, алинея 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и учебното обучение.
Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания по ползи, занимални и други се позволява единствено за учебните заведения и паралелките, които организират присъствено образование.
Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за поддръжка на личностното развиване, като се изключи проведените при недопускане на разбъркване на деца от разнообразни паралелки/групи.
Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения, като се изключи практическите извършения, които не могат да се реализират от разстояние в електронна среда. Изключение се позволява и за практическите извършения по клинични дисциплини, образователната процедура (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по контролирани медицински специалности от професионални посоки „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Здравни грижи “, както и държавните изпити за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, при прецизно съблюдаване на ограниченията за предварителна защита и надзор на инфекциите според Наредба № 3 от 2013 година за одобряването на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции.
Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят единствено сред 6 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се позволяват единствено доставки по домовете.
Магазините за хранителни артикули и аптеките провеждат работата си, като позволяват лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти единствено сред 8 и 10 ч. В посочените часове не се позволяват лица под 65-годишна възраст.
Малолетните и малолетни лица могат да посещават комерсиалните центрове, в това число такива вид МОЛ, единствено в случай че са съпроводени от техен родител, надлежно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.
Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ и комплексните онкологични центрове, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР