Със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров енергийният регулатор

...
Със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров енергийният регулатор
Коментари Харесай

Булгаргаз се закани да спре доставките към Топлофикация София, КЕВР започва проверка

Със заповед на ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров енергийният регулатор стартира изключителна инспекция на „ Топлофикация София “.

Проверката е назначена след получено писмо на „ Булгаргаз “ ЕАД за просрочените отговорности на топлофикационното сдружение по контракт за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 година са в размер на 328 228 561 лева

„ Размерът на този непогасен дълг на най-големия консуматор на природен газ в страната, насъбран главно в интервала януари-юли 2022 година, слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка и заплашва енергийната сигурност на страната и стратегическите планове, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците “, се показва в писмото на „ Булгаргаз “.

Освен погасяване на задълженията „ Топлофикация София " би трябвало да обезпечи нужния паричен запас за възнаграждение и на настоящото си ползване през идния отоплителен сезон, ако ще продължи договорните си връзки с „ Булгаргаз “, свързани с доставка на природен газ, се споделя още в писмото.

„ Булгаргаз “ упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на „ Топлофикация София “.

„ Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20.08.2022 година „ Булгаргаз “ има намерение да приключи от 1.09.2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти “.

Общественият снабдител афишира, че няма да възнамерява доставка на декларираните от „ Топлофикация София количества за септември и ще предприеме дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред, в това число и обезпечителни ограничения.

Анализът на приходите и разноските на сдружение, който Комисията следва да извърши в хода на инспекцията, ще откри аргументите за високата задлъжнялост на „ Топлофикация София към „ Булгаргаз “ през миналия ценови интервал 1.07.2021 г.- 30.06.2022 година

За да бъде обяснен високият ритъм на повишаване на отговорностите на „ Топлофикация София “ през първото полугодие на 2022 година, Комисията ще изиска от сдружението цялата документи и ще извърши цялостен разбор на паричните потоци за интервала 1.07.2021 година - 30.06.2022 година

По отношение на приходите ще бъдат тествани постъпленията на сдружението от продажба на високоефективна електрическа сила на свободен пазар, доходи от продажба на топлинна сила, както и получените награди от „ Фонд сигурност на електроенергийната система “.

Ще бъде осъществен и разбор на разноските на сдружението по месеци – за въглеродни излъчвания, горива, поправки, материали, хонорари.

Същевременно, на база на одобрените нови цени на топлинна и електрическа сила, Комисията ще изготви разбор по планирани данни на паричните потоци на сдружението за интервала 1.07.2022 година – 31.12.2022 година

В новата одобрена цена на високоефективната електрическата сила на „ Топлофикация София “ от 1.07.2022 година е включен и дефицитът, който сдружението образува от разноски за природен газ и излъчвания за миналия ценови интервал, показват от КЕВР. Това би трябвало да разреши на „ Топлофикация София “ да покрива миналогодишните и настоящите си отговорности, в това число и по контракта за доставка с „ Булгаргаз “ЕАД.

Проверката на КЕВР ще завърши до 5.08.2022 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР