Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април

...
Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април
Коментари Харесай

МВР: Предотвратени са над 34 000 опита за незаконно влизане в България от началото на 2022 г.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 април 2022 година е въведен План за деяние при изключителна обстановка в резултат на повишен миграционен напън по границата на Република България с Република Турция, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

За противопоставяне на незаконната миграция в зоната на РДГП - Елхово са командировани чиновници от други структури на Главна дирекция " Гранична полиция ", от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, от Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " и от Министерството на защитата.

Изграден е механизъм за надзор, като всяка седмица управителни чиновници по график инспектират на място осъществяването на дилемите в проекта. След въвеждането в граничното наблюдаване на спомагателните чиновници от Министерство на вътрешните работи и МО е реализирана по-голяма компактност на смесените патрули по линията на държавната граница.

След активирането на проекта за деяние вследствие на нараствания миграционен напън и предприемане на комплекс от ограничения, се регистрира значително понижаване на броя на арестуваните лица. Българските гранични управляващи са задържали на вход 533 жители на трети страни. Те са най-вече жители на Сирия и Афганистан.

От началото на 2022 година са предотвратени близо 34 хиляди опита за нелегално влизане в България , което е с 4 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, прецизират от Министерство на вътрешните работи. Миграционният напън по българо-турската граница съставлява 98% от общия миграционен напън на границите на страната ни.

Общо граничните служители на реда са предотвратили към 33 860 опита на противозаконни мигранти да влязат в България . 33 200 са се завърнали навътре в Република Турция, откакто са открили съществуването на български патрули и постове по линията на границата. Останалите са се върнали навътре в Гърция.

Изграденото в края на 2017 година краткотрайно възпрепятстващо оборудване по цялата дължина на българо-турската граница, с обща дължина над 235 км., също оказва възпиращ резултат във връзка с предприеманите опити за нелегално нахлуване на територията на страната. Активно се употребява Интегрираната система за наблюдаване в състава на която са включени периметрови сигнално-охранителни системи, стационарни постове и мобилни системи за техническо наблюдаване. В контрола на миграционните потоци взе участие и Специализирания отряд за въздушно наблюдаване към ГДГП. На българо-турската граница са развърнати и членове на непрекъснатия корпус на организация Фронтекс.

В резултат на подхванатите ограничения и в резултат на спомагателните сили и средства, съсредоточени по границата, потенциалът на профилираните домове за краткотрайно настаняване на чужденци към Дирекция " Миграция " все още е напълнен под 40%.

За каналджийство от началото на годината до 19.05.2022 година са формирани 85 досъдебни производства , към наказателна отговорност в качеството на обвинени са привлечени 76 лица. Анализът на данните демонстрира 84% нарастване в броя на заведените заявителски материали и на формираните досъдебни производства в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР