Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на

...
Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на
Коментари Харесай

Кои са новите заместник-министри в служебния кабинет

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев на длъжността заместник-министър на финансите са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Виолета Лорер е финансист с необятен интернационален опит в редица огромни корпорации. Заемала е поста заместник-министър на стопанската система в границите на служебния кабинет през 2013 година. В последните години работи в IT сферата, както и по плана за интернационален логистичен център на Летище Пловдив. Завършила е висше обучение в областта на финансите в УНСС.

Ваня Стойнева има дълготраен управнически и административен опит. В рамките на професионалната си кариера е работила в четири министерства - МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, като два пъти е заемала поста заместник-министър – била е заместник-министър на образованието и науката в служебното държавно управление през 2017 година и заместник-министър на труда и обществената политика в служебния кабинет през 2013 година. От 2019 година до момента е заемала поста началник звено „ Съответствие “ във „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД. Притежава образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалността „ Международни връзки “ от УНСС.

Моника Димитрова-Бийчър има магистърска степен по специалностите „ Право “ и „ Международни връзки “ от СУ „ Св. Климент Охридски “. Била е част от екипа, който основава Агенция по публични поръчки през 2004г., взела участие е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „ Шенген “. Била е Ръководител на ръководещия орган на Оперативна стратегия „ Административен потенциал “ към Министерство на финансите в интервала 2011г. – 2016г. и шеф на дирекцията. Последната й месторабота е Министерство на външните работи.

Трима зам.-министри на вътрешните работи са назначени със заповед на премиера Стефан Янев. Това са Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. От юни 2020 година до момента е чиновник в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В интервала 2014 - 2015 година е шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен.

Енчо Мирчев е дълготраен чиновник в системата на Министерство на вътрешните работи. В интервала от ноември 2017 до септември 2018 година е началник на Инспекторат НЗОК.

В Министерството на труда и обществената политика като заместник-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Иван Кръстев е дълготраен чиновник в Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта. В интервала 2013 година – 2014 година е заемал поста заместник-министър на образованието и науката. Притежава задълбочена експертиза в областта на европейската интеграция. По обучение е финансист, има също по този начин образователно-квалификационна степен „ магистър “ по специалността „ Международни връзки “ от СУ „ Св. Климент Охридски “.

Надя Клисурска е депутат в 44-то Народно заседание. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два поредни мандата е била общински консултант в Пазарджик. От 2015 до април 2021 година е част от адвокатската гилдия в града. Завършила е право във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и магистратура по компетентност „ Български език и история “ в ПУ „ П. Хилендарски “.

От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров също ще има трима заместници. Всичките са лекари, като двама от тях са били и депутати от Обединените демократични сили.

В екипа му влизат доктор Тома Томов, шеф на Коронавирус отделението в Александровска болница.

Останалите двама са доктор Александър Златанов, който беше шеф на две районни здравни инспекции - София-област и Перник и доктор Димитър Петров, някогашен шеф и подуправител на НЗОК.

Четирима зам. мининистри ще има министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Мария Гайдарова ще дава отговор за междинното обучение, проф. Генка Петрова- Ташкова за висшето. Проф. Нели Косева ще се занимава с сектор " Наука ", а Евгения Пеева-Кирова с приобщаващото обучение.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще има трима заместници.

Това са известната пианистка и учител в музикалната академия проф. Борислава Танева, Весела Кондакова, изпълнителен шеф на Българската музикална асоциация и историкът доцент Пламен Славов, който е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници.

Единият е Калин Атанасов, който отговаряше в министерството на външните работи за последните три гласувания на изборите в чужбина. До април Атанасов беше основен секретар на Министерство на външните работи, а след изборите стана дипломат в Армения.

Другият заместник-министър е Василий Такев, който беше началник на генералната дирекция "Двустранни връзки " в министерството.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска процедура. Притежава забележителен опит в региона на екологичното право. Завършила е „ Право “ в УНСС и „ Екология и ООС “ в БФ на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Петър Димитров има образователно-квалификационна степен „ магистър-инженер “ по специалността „ Хидромелиоративно строителство “ от УАСГ. От 2003 година до 2020 година е заемал разнообразни длъжности в Басейнова Дирекция Дунавски регион с център град Плевен, като последните пет години е неин шеф.

Валерия Калчева има забележителен административен и управнически опит, работила е поредно в три министерства – Министерство на околната среда и водите, Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на земеделието и храните. От 2017 година до момента е била член на Съвета на шефовете на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „ Св. Климент Охридски “.

От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Николай Кънчев.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков съобщи, че към този момент няма назначени заместник-министри и другата седмица ще има подготвен екип.

Правосъдният и районният министър към този момент не разясняват кои заместник-министри ще са в екипа им.

При доста от министерствата новите политически кабинети към момента не са качени на страниците им в интернет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР