Със започването на новата учебна година в Афганистан се засилват

...
Със започването на новата учебна година в Афганистан се засилват
Коментари Харесай

Призив към Афганистан: Върнете момичетата на училище

Със започването на новата образователна година в Афганистан се ускоряват апелите към ръководещите талибани да разрешат на милиони девойки в страната още веднъж да могат да се образоват след главно обучение, съобщи ДПА.

Момичетата в Афганистан са лишени от опцията за приблизително обучение за втора поредна година.

След като талибаните се върнаха на власт през август 2021 година, Афганистан стана единствената страна в света, отказваща обучение на дамите.

Първоначално талибаните не разрешиха на девойките да посещават учебно заведение след шести клас. През декември предходната година университетското обучение за дамите беше прекъснато до второ разпореждане.

В обособени приветствени послания по случай персийската Нова година някогашни афганистански политици, организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ и американският специфичен делегат за Афганистан подчертаха значимостта на образованието за страната.

" С началото на персийската Нова година искам настоящото ислямско държавно управление да отвори вратите на учебните заведения и университетите за девойките и да обезпечи основата за завръщането на дамите на работа ", сподели някогашният афганистански президент Хамид Карзай.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Афганистан Томас Уест съобщи, че присъединяване на девойките и дамите в обществото ще даде по-светло бъдеще на страната.

Вчера Катар беше хазаин на среща с присъединяване на талибанския министър на образованието, съсредоточена върху бъдещето на образованието в Афганистан.

В изказване на катарското външно министерство не се загатваше талибаните да са дали обещание още веднъж да отворят учебните заведения и университетите за девойките и дамите в скоро време, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР