Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава

...
Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава
Коментари Харесай

БАН: Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество, както се предвижда с НИМХ

Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество, както се планува с Национален институт по метеорология и хидрология От Българска академия на науките упорстват за анулация на текстове от преходните и заключителни разпореждания в проектозакона за държавния бюджет, които съгласно тях нарушават подписаното през септември съглашение за изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на академията. В проектозакона за бюджета е залегнало целият институт да премине към МОН, дружно с активите му, до момента в който съглашението планува той да бъде изваден отчасти, а имуществото му да се употребява безплатно от новата конструкция в продължение на четири години, през които да се направи инвентаризация и да се реши по какъв начин да бъде разпределено.

 
Преходните и заключителни разпореждания в проектозакона за държавния бюджет нарушават подписаното през септември съглашение за изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на академията, до момента в който управлението на Българска академия на науките прецизно съблюдава ангажиментите в него, съобщи ръководителят на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките Евелина Славчева.
 
" Нашата отговорност е до края на годината всичко, което сме поели като ангажимент, да бъде изпълнено, тъй че от 1 януари новият институт да има бюджет, обособен от този на Българска академия на науките, да бъде с принципал министерството, а ние да продължим научната активност по тази тема с хората, които желаят да работят в Българска академия на науките. След като организирахме всички тези и взехме всички тези решения, беше шокиращо да забележим, че в преходните и заключителни разпореждания попадат текстове, които обезсмислят напълно тази интензивност и тези решения. Аз персонално не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт, само че доверието, което беше построено с доста старания, е мощно нарушено ", безапелационна е Славчева.

 
Според управлението на Българска академия на науките със закона за държавния бюджет на процедура се стига до отчуждаване на имущество, което не може да стане с този нормативен акт. Това съгласно тях е противоконституционно, опонира на закона за Българска академия на науките и нарушава правилото за автономност на академията. Те упорстват за анулация на въпросните текстове, в противоположен случай ще ги нападат пред Конституционния съд, а може да се стигне и до митинги.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР