“Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024

...
“Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024
Коментари Харесай

Финансовият министър: В инвестиционната програма на общините са предвидени 1,2 млрд. лв.

“Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година е призната Национална капиталова стратегия, която включва както планове на министерства, по този начин и общински планове ”. Това съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова на чуване в Народното събрание, написа БГНЕС.

От чуването ѝ стана ясно, че общият предел на финансовите разноски по КФП са в размер до 9.994 милиарда лева

“Прогнозно за осъществяване на Инвестиционната стратегия на общините са планувани средства в размер на 1.2 милиарда лева ”, сподели Петкова. Тя изясни, че във връзка с общинските планове всяка община показва планове в размер за 2024 година

“Конкретната стойност на лимитите по общини, както за планове, по този начин и за заплащания, са избрани в шест категории за 265-те общини в България, както следва:

Първа категория – предел до 50 млн. лева (в обсега на категорията попадат 23 общини)

Втора категория – предел до 30 млн. лева (в обсега на категорията попадат 26 общини)

Трета категория – предел до 15 млн. лева (в обсега на категорията попадат 81 общини)

Четвърта категория – предел до 10 млн. лева (в обсега на категорията попадат 85 общини)

Пета категория – предел до 6 млн. лева (в обсега на категорията попадат 46 общини)

Шеста категория – за общини с население над 180 х. души – предел до 100 млн. лева (в обсега на категорията попадат 4 общини – София, Пловдив, Бургас и Варна)

Следва да се означи, че в границите на тези предели няма ограничаване във връзка с броя планове, които всяка община може да осъществя.

Например: Община X от обсега на първа категория е осъществила напълно плановете си за 2024 година в размер на 50 млн. лева В този случай през 2025 година същата община ще има предел от 50 млн. лева за нови планове.

В случай че община X получи единствено предплатено заплащане през 2024 година в размер на 10 млн. лева, през 2025 година общината може да получи 50 млн. лева, включващи остатъка от 40 млн. лева за осъществяване на плановете от миналата година и 10 млн. лева за нови планове.

“Тези параметри и този кардинален метод ще се приложат единствено, ако през идващите години се резервира същият принцип на финансово бюджетиране ”, безапелационна бе Петкова.

Тя посочи, че планирано за осъществяване на Инвестиционната стратегия на общините са планувани средства в размер на 1.2 милиарда лева, от които 450 млн. лева към този момент са преведени по сметките на Министерство на регионалното развитие (за финансиране на съответните заплащания по подписани съглашения – 400 млн. лева и 50 млн. лева за превозвачи).

Следва да се означи, че възобновяване на средствата от Министерство на регионалното развитие по централния бюджет не е спомагателен доход за 2024 година, а е възобновен разход и не оказва въздействие върху бюджетното салдо на касова основа, само че би могло да окаже въздействие върху салдото на начислена основа според от разплащанията по планове ”, акцентира министърът.

Тя напомни, че Министерският съвет е одобрил план на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, който през вчерашния ден беше признат на второ гласоподаване от Комисията по бюджет и финанси.

“Промените се оферират от Министерския съвет, въз основа на предложение на кметове на общини, в период до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 година ”, изясни Людмила Петкова и разяснява, че с направения законопроект за изменение на ЗДБРБ за 2024 година се реализира заложената цел за предоставяне на опция на общините да извършат следващо приоритизиране и смяна на обектите, нуждаещи се от финансиране, при оптимално отчитане ползите на локалната общественост и публичната значителност на обектите.

“Извън обсега на Инвестиционната стратегия, със ЗДБРБ за 2024 година е избрана и целева дотация за финансови разноски на общините в размер на 426,3 млн. лева

Към края на месец март 2024 година са заредени предели в СЕБРА в размер на 18,6 млн. лева, включително 11,5 млн. лева за прихващане на непогасени в период безлихвени заеми на общините от централния бюджет и 7,1 млн. лева по поръчки на общините за подлежащи на разплащания финансови разноски ”, изясни служебният министър. Тя разяснява, че усвоените към края на месец март от тях са в размер на 17,0 млн. лева (91,7%), а неусвоените – 1,6 млн. лева (8,3%). В началото на месец април са заредени още 30,4 млн. лева предели за разплащане на декларирани от общините финансови разноски за обекти от техните капиталови стратегии за 2024 година, които не са включени в Националната капиталова стратегия.

По претенции на общините е квалифицирано предложение за промяна на целева дотация за финансови разноски в трансфер за други целеви разноски за финансиране на неотложни настоящи поправки на улична мрежа, общински пътища и здания – обществена общинска благосъстоятелност в размер на 29,5 млн. лева ”, добави Людмила Петкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР