Със заглавие България има големи очаквания към първата си канадска

...
Със заглавие България има големи очаквания към първата си канадска
Коментари Харесай

Съпругата на премиера: В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада

Със заглавие " България има огромни упования към първата си канадска двойка " канадското издание разгласява фамилната история на премиера Кирил Петков и брачната половинка му Линда. Самата тя показа линк от публикацията на страницата си във Facebook.

Освен доста персонален роман за живота им дружно, в обявата могат да се видят и фотоси от фамилния списък.

Линда МакКензи Петков признава, че за нея България носи чувството за дом повече от Канада.



Родена през 1979 година в Отава, тя прекарва тийнейджърските си години в Кортни – дребен град на остров Ванкувър. Днес държи дребна пекарна и живее в София със брачна половинка си и двете им дъщери. Най-голямата им щерка е в университет.

Пред " National Post " Линда споделя, че преди да се запознае с Кирил Петков не е знаела нищо за България.

" Каза ми, че България е на север от Гърция и все пак не бях напълно сигурна. Но тогава в никакъв случай не съм си и мислела, че ще се преместя тук, тъй че нямаше значение. Просто го харесах ".

Двамата се срещат в края на 90-те в Университета на Британска Колумбия. Той е добър другар с близначката на Линда. Женят се едвам на 20. Първата им щерка Ванеса се ражда седмица преди да стартира тяхната четвърта година в университета.

След като напролет на 2001 година Петков се дипломира, двамата подхващат 10-седмично пътешестване из България с Ладата на родителите му.

" Беше нещо като меден месец – както със брачна половинка ми, по този начин и с страната “, споделя Линда Петков.

По-късно Кирил Петков стартира работа за канадската компания " McCain Foods " в Брюксел. Там Линда приключва последния си учебен срок и получава тапия по стопанска система.

Семейството живее две години в белгийската столица, след което Петков е изместен в Торонто. Две години живеят и в Кеймбридж, Масачузетс, където Кирил следва магистратура по бизнес администрация в Харвард, а Линда е теоретичен помощник в университета.

Решават да се върнат в България. На Кирил е поверено ръководството на първия за страната огромен ритейл парк в София. По това време Линда е бременна с втората им щерка - Ема и се връща във Ванкувър за раждането.

" Не се усещах удобно да родя в България, тъй че се реалокирах при родителите си за два месеца, с цел да родя “, споделя Линда.

Семейството напуща Канада, с цел да се откри в България, когато Ема е на 5 седмици – незабавно след издаването на нейния паспорт.

Най-голямото предизвикателство за Линда и до през днешния ден остава българският език - извънредно сложен за нея.

" През 2007 година по-голямата част от българите, изключително по-възрастните, не говореха британски език. Нямаше и доста курсове по български език или образователни запаси по това време. В българския се употребява кирилицата, както и в съветския. Те имат доста повече времена от нас, както и мъжки и женски жанр, които още греша. Правя неточности, само че българите правят оценка напъните “, споделя тя.

След ритейл парка Кирил Петков основава компанията „ ProViotic “, която създава първия в света веган пробиотик със съставки от кокиче. Според канадското издание продуктът е предложен от Опра Уинфри и Новак Джокович. Бизнесът дава на фамилията финансова самостоятелност.

Петков стартира да води курсове по стопанска система в Софийския университет, асоциирани към Харвард.

2012-а е годината, в която се ражда третата щерка на Линда и Кирил, Ани.



След идването си в България, Линда Петкова се занимава с доброволчески действия, работи за неправителствена организация и онлайн продажби за американска фешън компания.

В свободното си време пече безглутенови и здравословни сладкиши. Донякъде й се постанова, защото има проблеми с щитовидната жлеза поради нетърпимост към глутена. Дъщерите й също имат същия проблем. А Ема има диабет.

" Тук нямаше никакво подобаващи храни за тях, тъй че започнах всичко от нулата “, споделя Линда.

Алергична към глутена е и нейната майка. Тя е диетолог и е основала личен микс от брашно, който употребява за разнообразни печива. По този метод брачната половинка на премиера има достъп до предписания за себе си и дъщерите си.

Постепенно другари стартират да я молят да прави торти за рождените дни на децата им. Те я предизвикват да отвори лична сладкарница. Три години и половина по-късно концепцията оживява в първата за България сладкарница за безглутенови артикули, съобразена също с кето- и веган-режими на хранене, както и суровоядство. Семейството купува дребен магазин за белгийски шоколад и оборудват кухнята по този начин, че Линда да може да прави сладкиши.

Един ден другарка на Линда я пита за какво не се запише за присъединяване в известно кулинарно риалити. Макар и да не е осведомена с българския вид на предаването, Линда се записва за присъединяване и попада в топ 16 на формата. Отпада на 13-о място поради не добре сготвена паста.

" Беше ужасно занимателно, тъй като не го одобрявах насериозно ", напомня си Линда.

" National Post " прецизира, че през 2021 година Кирил Петков е определен за министър на стопанската система в служебното държавно управление на Румен Радев. Затова той би трябвало да се откаже от канадското си поданство.

" Гимназията и университета в Британска Колумбия са измежду най-милите ми мемоари. Тук, несъмнено, срещнах Линда. Всеки път, когато си помисля за Канада, имам в действителност позитивни мемоари за ранния си живот и началото на кариерата си... Връзката ми с Канада към момента е в сърцето ми “, споделя Петков пред изданието.

Добавя, че отводът от поданството е бил изборът, който е трябвало да направи, с цел да се отдаде на желанието да промени страната, в която живее.

" Невероятно е да мислиш, че 7 милиона души - техният живот може да бъде усъвършенстван от работата ти. Това е невероятна опция и голяма отговорност ", признава Петков.



Той е горделив от жена си, която несъзнателно се оказва и политически актив:

" Една жена ми сподели. Знаеш ли за какво ще гласоподавам за теб?... Защото видях, че жена ти прави торта със личните си ръце предходната неделя. Не съм виждала съпруги на министри по този метод. "

Линда МакКензи Петков към този момент е у нас от към 14 година и усеща България като по-голям дом от Канада.

„ Семейството ми липсва, само че се усещам като чужденка, когато се завърна – просто тъй като методът на живот там е друг.

В България има това чувство за безпорядък и независимост, което го няма в Канада. Имам " Амели " - нещо, което надали щях да имам в Канада или най-малкото - нямаше да знам по какъв начин да го имам... Не знам дали щях да имам финансовата опция или куража да го направя ", споделя Линда.

Според Петков, с пекарната брачната половинка му е направила смяна в България по нейния си метод, заключва канадското издание.

Снимки: nationalpost.com, Facebook- Кирил Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР