Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите

...
Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Идеално решение за газа няма

Със задълбочаването на газовата рецесия в Европа потенциалите на терминалите за регазификация на полутечен газ изчезнаха, тъй като всички търговци се ориентираха натам.
Това изясни пред БНР Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Възможностите тези кораби (седемте танкера, обявени от премиера – бел. ред. ) да се разтоварят на някой от трите терминала – двата в Турция и единия в Гърция, към този момент са прекомерно лимитирани, сподели той.

Според специалиста страната ни е трябвало да реагира по-рано.

Преговори трябваше да са почнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато " Газпром " спря доставките за България. Ако в този момент стартират договаряния, сигурно сме закъснели, посочи Стайков в предаването " Преди всички ".

" Няма да вземем идеалното решение, тъй като го няма и би трябвало да се търсят други възможности. "

Дебатът е доминиран от политически изявления, експертните са изключение. Има непрекъснати нападки, натрупа се политически капитал, само че това не оказва помощ за разрешаване на обстановката, уточни Калоян Стайков.

Никой не е споделил, че един дълготраен контракт би трябвало да покрива цялостните количества, които са ни нужни, разяснява икономистът. По думите му има доста разновидности, само че " Булгаргаз " би трябвало да излезе от този табиет да обезпечава над 90% от количествата от един снабдител ", тъй като по този начин се трансформира в пощенска кутия, а обстановката към този момент е друга.

Стайков е на мнение, че " Булгаргаз " има много пасивно държание и не са направени задоволително решителни стъпки.

Относно газовата връзка с Гърция икономистът счита, че " нямаше потребност да се залагат нереалистични периоди ", които по-късно да не се изпълнят, само че изрази вяра допустимо най-скоро да влезе в употреба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР