Със своя отказ да се присъедини към СССР на Сталин

...
Със своя отказ да се присъедини към СССР на Сталин
Коментари Харесай

„Югославия. Мир, война, разпадане” от Ноам Чомски – историята на Югославия и причините за нейното разпадане

Със своя отвод да се причисли към Съюз на съветските социалистически републики на Сталин и опита в самоуправляващия се социализъм, Югославия се оказва страната, която отразява най-ясно някои от най-важните политически процеси и хрумвания след края на Втората международна война. След рухването на Берлинската стена интернационалните политически процеси също оказват решаваща роля в ориста на Югославия през 90-те години и ориста на целия район през първите десетилетия на новия век.

Един от най-яростните критици на американската външна политика – Ноам Чомски – се пробва да заключи комплицираната взаимовръзка сред интернационалните политики и вътрешните сили в югославското общество, довели до разпадането на Югославия и до трагичната ѝ орис.

Изданието „ Югославия. Мир, война, разпадане”, формирано от журналиста Давор Джалто, за първи път обобщава написаното от Чомски за югославския район за интервал от повече от четириде­сет години.



Разделена на три елементи, книгата преглежда интервала на Югославия под управлението на Йосип Броз Тито, рецесията от края на 80-те и началото на 90-те години и разпадането на Югославия, както и Косовския въпрос, събитията, довели до бомбардировките на НАТО през 1999 година, самите бомбарди­ровки и последствията от тях.

Чомски гневно осъжда нападението над Югославия по време на войната в Косово. Без да пази властническия режим на Милошевич, той въпреки всичко декларира, че е имало метод войната да се избегне и че с нея на процедура не е реализирано нищо друго, с изключение на да се затвърдят антиевропейските и антидемократични сили в някогашна Югославия.
Чомски подлага на критика остро доктрината за „ филантропична “ намеса и налагане на народна власт със мощ, разобличавайки двуличието на нейните бранители с доста образци за това по какъв начин западни демокрации са подкрепяли и не престават да поддържат диктатори, извършващи даже по-големи зверства от Милошевич, само че застанали на „ вярната “ геополитическа страна.

„ Югославия. Мир, война, разпадане” ще помогне на читателите да премислят историята на Югославия и аргументите за нейното раздробяване, като се абстрахират от пропагандата и налаганите стандарти и погледнат на външната политика от гледната точка не на опълчването на Изтока против Запада, а на човешките права и напредъка. Нещо повече, тази книга е ориентирана към всички, които биха желали да схванат комплицираните процеси, определили ориста на Балканите през последните няколко десетилетия, както и за тези, които се стремят да ги трансформират.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР