Със свой указ президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков на

...
Със свой указ президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков на
Коментари Харесай

Президентът назначи свой съветник за шеф на НСО

Със собствен декрет президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков на длъжността шеф на Националната работа за защита (НСО), съобщи организация БГНЕС. Държавният глава удостои Дяков с висше офицерско звание генерал-майор, считано от 7 март 2018 година, оповестиха от прессекретариата на президента.

В края на януари тази година държавното управление даде единодушието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността шеф на НСО.

Той беше подал пред президента на Румен Радев писмо, с което желае да бъде освободен от поста.

От НСО обявиха, че претекстовете за оставката са прекосяване на дипломатическа работа. В медиите се появиха информации, че Ангел Антонов ще бъде назначен за консул в Санкт Петербург. Още тогава от службата обявиха, че сега Военна прокуратура прави инспекция на НСО и ген.-лейт. доктор Ангел Антонов ще изчака нейното привършване.

Няколко седмици по-късно държавното управление даде единодушието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността шеф на Националната работа за защита. Той беше е консултант на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Кой е Данчо Дяков

Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 година През 1992 година минава на работа в новосъздадената „ Военна полиция “ където служи до есента на 2013 година В този интервал минава през редица длъжности и през 2009 година е назначен като шеф на Служба „ Военна полиция “.

На 24.10.2011 година е създаден в звание „ бригаден военачалник “. В биографията му е записано и че от ноември 2013 година до август 2016 година заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното съдействие и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Според закона за НСО началникът се назначава от президента с декрет след координиране с Министерския съвет за период от 5 години. След приключване на този период началникът на службата може да бъде още веднъж преназначаван на същата служба за период от още 5 години.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР