Със своите 265 общини и 28 области бюджетът на България

...
Със своите 265 общини и 28 области бюджетът на България
Коментари Харесай

Когато кметът държи хляба и ножа: В малки региони общината е работодател на до 90% от населението

Със своите 265 общини и 28 области бюджетът на България поддържа 28 000 души общинска 142 000 души държавна администрация за едвам 6 милиона население. Днес специфичният репортаж на Стоян Георгиев ще ни придвижи в една община, в която съвсем 90% от работните места са държавни.

В община Трекляно, Кюстендилска област живеят непрекъснато 324 души. За тях се грижи общинска администрация с 10 отдела - счетоводство, ЕСГРАОН, хазаин, " Местни налози и такси ". Така и не успяхме да разберем какво работи отдел " Учрежденски актив ".

Снимка: bTV

Отдел териториално-селищно устройство дава отговор за кадастъра и дава информация на вложители. В случай, че има вложители. Но такива няма. Има и Общински синдикален съюз, който се грижи за правата на работещите във всички отдели. Има и деловодство, заместник-кмет, секретар на общината, каса.

Всички тези отдели, несъмнено имат потребност и от HR – или отдел " Човешки запаси ".  Защото в Трекляно хора няма и човешкият запас е дори по-ценен, в сравнение с в София. Общинският съвет за 324 непрекъснати поданици е от цели 11 общински съветници. Разбира се, има и ръководител на общинския съвет. А един от общински консултант се избира с към 30-ина гласа. Затова гласът на всеки един гражданин на Трекляно е стотици пъти по-ценен от гласа на един столичанин.

В общината има общо 10 деца. Но има учебно заведение, в което работят 15 учители. За да ви разкажем по какъв начин работи всичко това, търсим община Трекляно.

Снимка: bTV

Общината си има синдикати и HR, само че няма PR. Затова уговаряме интервютата с портиера. Така уговаряме изявление със зам.-кмета Димка Борисова. Тя е измежду дребното чиновници на общината, които можем да интервюираме по време на предизборната акция, без да влизаме в спор на ползи. Защото доста от тях са претенденти за кмет или за общински съвет.  А тя не е. Около 40 са претендентите за общински съветници за община Трекляно и 4-ма за кмет.

Това значи, че съвсем 10% от непрекъснатото население на цялата община ще бъдат претенденти в идните избори. Ако към тях се прибавят и секционните комисии, половината население ще е директно ангажирано с изборите и ще се избират себе си.

Снимка: bTV

Най-големият шеф в Трекляно е общината. И няма да е пресилено, в случай че кажем, че е единствен шеф.

„ Около 50 души, Общинският съвет е отвън това. Общинска работа, счетоводство, общинска благосъстоятелност, ЕСГРАОН. Населените места са 19, популацията ни е малко, само че територията е огромна “, споделя Димка Борисова – зам.–кмет на Трекляно.

Общо 61 души е общинската администрация дружно с Общинския съвет.  Вторият максимален шеф е учебното заведение. И то е към общината с 15 души личен състав. Така работните места към общинския бюджет стават 76. Николай Петров е охранител на учебното заведение. Той споделя, че има 43 възпитаници.

Снимка: bTV

Интересен е фактът, че децата до 7. клас в общината са към 5, а общо са 10. А в учебното заведение учат 43. За да действа образователното заведение, се карат деца от Кюстендил. Децата са на обществено слаби родители. През седмицата децата се отглеждат и хранят в общежитието към общината. Още трима души личен състав работят в общежитието, което го прави третият максимален шеф в общината. Така работните места стават 79. Все от общинския бюджет.

Тук има и двама служители на реда и цялостен сектор.

Двама магазинери са първите заети в общината, които не получават парите си от общината и страната. Като изключим, че съвсем 100% от оборота има е от пенсионери и общински чиновници. И ето работните места са 83. Но през днешния ден продавачката имала работа в Кюстендил и магазинът е затворен, до момента в който се върне с рейса в 4 часа.

След 20 години ще се стопим до 5 млн. души

И двата курса на рейса се субсидират от страната и общината, тъй като са на загуба.

Така работещите са 93. В общината има и 7-8 земеделци. Асен Асенов е най-крупния земеделец в Трекляно. Но ни споделя, че решил да зареже земеделието и да се реалокира в София. Останалите също се отхвърлят.

„ Започна се с тези стратегии „ Земеделие “, само че е доста мъчно, хората се върнаха, само че нищо не става. Дойдоха много младежи, само че те им желаят страхотни условия и те се отхвърлят. Иначе тук при нас нищо не може да се развие. Имаше хора, само че се отхвърлиха “, споделя зам.-кметът.

Рубриката на репортера Радиана Божикова споделя за изчезващите обитаеми места у нас, хубостта им и орисите на хората, останали да живеят там

Една единствена работеща механа е останала в общината – в село Средорек. Но и тя е пред затваряне, споделя притежателят и единствени чиновник в нея Емил Борисов.

Община Трекляно съществува единствено, тъй като съществува администрацията и субсидираните от страната заплати, пенсии. Бюджетът на самата община също идва от страната. От бюджета се субсидира и рейсът до Кюстендил и приходящите служители на реда. Частен е единствено магазинът и кръчмата, където се харчат държавните заплати.

Снимка: bTV

Пътищата в община Трекляно са тесни, само че няма дупки. Поддържат се. Зам. -кметицата, дружно с останалите общински чиновници взе участие персонално в поддръжката на инфраструктурата.

Снимка: bTV

Държавата заплаща на жителите на Трекляно, с цел да работят живеят там. Друга претовареност с изключение на държавна администрация няма. Ако община Трекляно спре да съществува, тук просто няма да има нито един човек и мястото ще се трансформира в дива територия. В България има 265 общини, като над 70 от тях не дават отговор на условието в закона за най-малко 6000 поданици. В към 30 няма даже и половината население от минималното за образуване на община. 

Общини, където на хората се заплаща от държавния бюджет, с цел да живеят там. Ако тези общини спрат да съществуват, би трябвало да изтрием от картата още няколкостотин обитаеми места.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР