Със своеобразен наръчник срещу мълнии излезе Планинската спасителна служба. ПСС

...
Със своеобразен наръчник срещу мълнии излезе Планинската спасителна служба. ПСС
Коментари Харесай

Планинските спасители с наръчник срещу мълнии, вижте съветите

Със самобитен справочник против мълнии излезе Планинската избавителна работа. ПСС насочи рекомендации по какъв начин да се предпазим, оповестява Българска телеграфна агенция. Те идват след вчерашната гръмотевична стихия в столицата, при която трима души починаха в градинката при ул. „ Пиротска “, а един пострада от паднала гръмотевица.

Основното, което би трябвало да създадем, е да се осведомяваме за прогнозата за времето. Да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас. И да влезем на закрито, сподели шефът на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Емил Нешев на брифинг.
Какво съставляват мълниите
Мълнията е електрически заряд, който пада от горните пластове на атмосферата към земната повърхнина. Те могат да доближат до един милион волта напрежение, изясни Нешев.
Информирайте се за прогнозата за времето
Най-важното нещо, което би трябвало създадем, е да се осведомяваме за прогнозата за времето. Съвременните технологии разрешават да следим всичко в действително време, изясни Емил Нешев. Той даде образец с Гърция. Там посредством мобилните оператори жителите получават известия, когато се намират в рискова зона, добави шефът на ПСС.
Не оставайте навън
Ако сме в постройка – би трябвало да останем там, в случай че сме в кола – също, а в случай че се намираме на открито, би трябвало да влезем на закрито. Най-голямата заплаха е да стоим навън или до дървета, съобщи Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е мощно целесъобразно да останем най-малко 30 минути на закрито. Причината е, че една мълния може да се движи до 10 километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, сподели шефът на ПСС. Друга рекомендация е да се отървем от всичко електронно и железно по нас.
Какво да извършите, когато няма къде да се скриете
Добре е да заемем поза, която е близо до земята. Може да сте клекнали, само че никога ръцете не трябва да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, предложи Емил Нешев.
Има ли заплаха, в случай че се намирате в постройка без гръмоотвод
Когато сме в постройка, която има електрическа мрежа и тръбопровод, само че няма гръмоотвод – шансът да има последици за хората в нея, когато я удари гръмотевица е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа апаратура и тръбопровод, тя е надалеч по-опасна. Това сподели доктор Едмонд Йорданов – доктор към ПСС.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР