Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение
Коментари Харесай

ПРИЕТО: Правителството одобри законопроекта за бонус-малус

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. С него се вкарва системата бонус-малус.

При нея цената на наложителната лавица " Гражданска отговорност " зависи от държанието на лидера, дали има нарушавания и произшествия, или съблюдава прецизно разпоредбите за придвижване по пътищата, плануват измененията. Целта е посредством цената на полиците водачите, които постоянно провокират катастрофи с вреди, да бъдат " глобени ", като заплащат по-скъпо. Изрядните пък ще бъдат подтиквани с отстъпки.

Предложените промени задължават всяка компания сама да дефинира цените на полицата, като употребява данните на Гаранционния фонд, където записват всички искания за заплащания по застраховките " Гражданска отговорност " и " Каско ", пътнотранспортните катастрофи и участниците в тях.
След като получи данните, всеки осигурител ще взема решение каква да бъде самостоятелната цена на полицата, като направи собствен ценоразпис на произшествията. Коридорът, в който на тази основа може да се трансформират цените, е оскъпяване с до 20% и поевтиняване с до 10% за лидер, който не е предявявал искания за погашение на вреди. На фирмите се позволява още да преценяват дали да употребяват данните за заплащания единствено по наложителната " Гражданска отговорност ", или да калкулират и искания по " Каско ".

Актуализират се минималните застрахователни суми по наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите:

- за неимуществени и имуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел сумата се подвига от 10,42 млн. лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 6,45 млн. евро;

- за вреди на имущество (вещи) - от 2,1 млн. лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 1,3 млн. евро.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР