Със свое решение от 24 януари 2023 г. Административен съд

...
Със свое решение от 24 януари 2023 г. Административен съд
Коментари Харесай

След седем години борба: Окончателна победа за България по казуса с ромските стипендии

Със свое решение от 24 януари 2023 година Административен съд София град (АССГ) разгласи за незначително решението на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), че няма дискриминация при определянето на стипендии единствено за ромчета. Съдът осъди КЗД да заплати на „ Сдружение Азбукари “ сумата от 800 лв. за разходи по делото. От КЗД не апелираха за следващ път решението на АССГ. С това се увенча с финален триумф епичната 7-годишна битка на Цвета Кирилова и „ Сдружение Азбукари “.

Протестът е против решението на Министерство на образованието и науката (МОН), взаимно с частен ромски фонд, да раздава стипендии единствено за ромчета. Проектът е на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН. „ Това слага в позицията на противоположна дискриминация всички останали българчета от неромски генезис “, сигнализират обществениците от „ Сдружение Азбукари “.

В тъжба до съда юрист Силвия Минчева, която се включва безплатно в битката на Цвета Кирилова и „ Сдружение Азбукари “, моли да се разгласи за незначително решението на КЗД, че при ромските стипендии няма дискриминация по отношение на всички останали българчета. А съдът почита жалбата.

Каква е предисторията?

През октомври 2016 година родители от Добрич стачкуват всеки ден пред общината и в обществените мрежи срещу решението на МОН, взаимно с частен ромски фонд, да се дават стипендии от 30 евро месечно единствено на ромските възпитаници, и то при успех… над 3.50. Те изпращат протестно писмо до всички държавни институции.

Проектът от 2016 година планува да се раздадат 1200 стипендии на стойност 561 400 евро (или по 60 лв. на месец) на 700 ромчета с триумф над 3, 50. Така ромските деца щели да бъдат подтиквани да не напущат системата на образованието, обосновава решението си МОН. С идеята на родителите от Добрич се ангажира персонално Цвета Кирилова. „ Направих го освен като ръководител на „ Сдружение Азбукари “, чийто главен фокус са ползите на децата. Приех идеята като своя “, акцентира тя.

„ Окончателна победа за България! – това оповестява на 14 януари 2020 година Кирилова. – Съдът дефинира ромските стипендии като дискриминационни по отношение на всички останали българчета. “ Тогава, с решение от 13 януари 2020 година Върховният административен съд (ВАС) почита решението на АССГ, който през декември 2018 година дефинира като дискриминационен плана на ЦОИДУЕМ – „ Подкрепа на ромските възпитаници за сполучливо довеждане докрай на приблизително обучение “.

Производството на Върховен административен съд е формирано по тъжба на решението на КЗД, която постановява, че планът на ЦОИДУЕМ не е дискриминационен. Последвалата тъжба на Цвета Кирилова и „ Сдружение Азбукари “ е почетена от АССГ, а Върховен административен съд удостоверява решението с претекстовете на АССГ.

Съгласно напътствията на съда по пояснение и използване на закона, от КЗД са длъжни да издадат ново решение - че има дискриминация в плана за ромските стипендии. От КЗД и ЦОИДУЕМ обаче пренебрегват напътствията на съда и на 12 октомври 2021 година още веднъж издават същото решение - че няма дискриминация. Адвокат Силвия Минчева още веднъж апелира и това второ решение на КЗД, а АССГ още веднъж го почита на 30 август 2022 година

„ До момента решението не е обжалвано от КЗД и не мога да си показва, че ще имат наглостта още веднъж да го създадат - разяснява юрист Минчева. - Поведението на КЗД е жестоко, безсрамно, надменно тъпчене на Закона и игнориране на две правосъдни институции. Кое им дава куража да се държат по този начин? КЗД били самостоятелна институция, споделят, и не носят никаква отговорност. “

„ Край няма тази борба - сподели Цвета Кирилова. - Представете си, какъв брой години тихомълком се работи по сходни планове в ущърб на децата, до момента в който сме в съда... Да оспориш решение на съда, да схванеш след произнасянето му, че грешиш брутално, само че все пак да постоянстваш да утвърждаваш нелепостта си на по-горна инстанция - Върховен административен съд. Да получиш юридически, честен, етичен и професионален урок, само че да продължиш да дискриминираш брутално децата на България, като мултиплицираш планове, предопределени единствено за ромската общественост, игнорирайки всички останали деца - това се назовава изключителна надменност. “
„ КЗД не си научи урока в съда - сподели още Кирилова. - Продължи неприемливо непрофесионално и отвън всякаква логичност с ината си, като отхвърли решенията на две правосъдни инстанции. С дейностите си по този проблем КЗД се надсмя над българските деца и още веднъж продължи да толерира единствено ромската общественост. След години правосъдни разногласия членовете на КЗД върнаха делото в изходно състояние, като решиха, че явно правосъдните сформира на две български правосъдни инстанции са натрупали по-малко професионална подготвеност от тях самите.

И този път АССГ преподава уроци по основи на дискриминация, а членовете на КЗД, ангажирани директно с тематиката, явно към този момент, след толкоз доста години пропуснато време, ще би трябвало да ги научат. Защото, до момента в който делата се точат в съда, плановете в ущърб на българските деца се извършват и ощетяват освен тях, само че и данъкоплатците на Република България. Дано вечно затворим страницата на несправедливостта! И нека този урок по правдивост и правда най-сетне бъде усвоен от КЗД. “

„ Толкова години нерви и неравенство. Непрофесионалните решения на КЗД непрекъснато патологизират неравенството. И най-голямата безочливост - да получиш гласовит пестник от Върховен административен съд и да продължиш да игнорираш всевъзможни правосъдни инстанции...

Чудесното оттук нататък е, че сходни планове към този момент няма да се извършват. Но ние ще желаяме от МОН информация, дали от решението на Върховен административен съд до момента е изпълняван сходен на параметрите или същия план. Ако да, той също се явява незабележим и затова раздадените средства по плана са в нарушаване на решението “, сподели още възмутена Цвета Кирилова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР