Със свое постановление правителството прие промени в ПМС № 168

...
Със свое постановление правителството прие промени в ПМС № 168
Коментари Харесай

До 30 юни ще има проект за Национален план за въвеждане на еврото

Със свое разпореждане държавното управление одобри промени в Постановление на Министерски съвет № 168 от 3 юли 2015 година за основаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната. С тях Координационният съвет (Съветът) ще може по-пълноценно и дейно да извършва функционалностите си, свързани с реализирането на практическата подготовка за. Промените са ориентирани към прецизиране и допълнение на досегашните разпореждания за функционалностите на Съвета, като задачата е обезпечаването на качествено ръководство и съгласуваност на подготвителния развой и на експертното осъществяване на дейностите, нужни за сполучливото въвеждане на еврото в страната, оповестиха от държавната пресслужба.
Заради основната роля на Българската национална банка в процеса на подготовка за участие в еврозоната, измененията плануват шефът й да заеме поста на съпредседател на Координационния съвет, дружно с министъра на финансите, а финансовият министър остава народен координатор в процеса. Има промени във функционалностите и управлението на работните групи към Съвета, които са виновни за координацията и реализирането на подготовката за еврозоната, най-много в региона на банковия финансов бранш - например в границите на работна група „ Пари, платежна инфраструктура " се основават. Останалите промени в работните групи са за обезпечаването на по-голямо сходство с актуалните потребности при подготовката за еврочленство.
 Красен Станчев: С влизането в еврозоната ще има по-лесен достъп до кредитен запас Красен Станчев: С влизането в еврозоната ще има по-лесен достъп до кредитен запас
" Мислех, че пътят за еврото ще бъде по-дълъг и ще попаднем сред Словения и Латвия. Възможно е въвеждането на еврото да е при започване на...
Съветът ще се съветва с Консултативния съвет по финансова непоклатимост, основан по Закона за Комисията за финансов контрол, за дейностите по подготовка за приемане на еврото, ориентирани към рационализиране и повишение на успеваемостта на надзора върху участниците на финансовите пазари.
Предвидено е до 30 юни 2021 година да бъде създаден план на Национален проект за въвеждане на еврото, с показателен период за участие в еврозоната от 1 януари 2024 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР