Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на

...
Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на
Коментари Харесай

Правителството отпусна 400 хил. лева за Рилския манастир

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2023 година в размер на 400 000 лева за финансова поддръжка за Рилския манастир „ Свети Иван Рилски “.

Манастирът е измежду най-значимите културни монументи в България, знак на страната, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Рилският манастир, включително и Хрельовата кула, църквата, манастирските здания и църквата „ Свети Лука “ са оповестени през 1927 година за „ национална старост “ (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.).

През 1968 година Хрельовата кула е оповестена за архитектурно-строителен монумент на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО, извършена от 5 до 9 декември 1983 година във Флоренция (Италия), Рилският манастир е разгласен за обект на международното културно завещание.

В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV - XIX век, а в музея доста старинни предмети като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна сбирка и други

През 1922 година Рилският манастир, включващ църквите „ Свети Лука “ и „ Свети Покров Богородичен “ и килийното училище; метохът Орлица с църквата „ Св. св. Петър и Павел “ и църквата „ Успение Богородично “ са оповестени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „ национално значение “, а метохът Пчелина - за колективен архитектурен и исторически комплекс от „ локално значение “ (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.).

Като част от международното завещание ЮНЕСКО страната ни е поела ангажимент за запазването и съхранението в достоверен тип на манастирския комплекс, заради което българската страна годишно подкрепя финансово посредством Закона за държавния бюджет активността на манастирското приятелство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Допълнителните средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 6.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (ДВ, бр. 66 от 2023 г.) за застраховане на действия по ремонт, консервация и реституция на обекти на Рилската света обител, както и други действия по запазване и показване на културната полезност, по отношение на отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в листата на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР