Със свое постановление от 10 ноември Военно-апелативната прокуратура е отказала

...
Със свое постановление от 10 ноември Военно-апелативната прокуратура е отказала
Коментари Харесай

Окончателно прокуратурата оневини бившия здравен министър

Със свое разпореждане от 10 ноември Военно-апелативната прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане против някогашния здравен министър Николай Петров. 

Той напусна поста си, откакто нескрито излезе одитен доклад с констатация, че докато е бил шеф на ВМА болничното заведение е сключила контракт за доставка на медицински материали с компания на шурей си. 

Прокуратурата е проверила първичния отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Още при първата инспекция по случая не са открити данни за осъществено закононарушение от страна на генерала. Сега това се удостоверява и от втората инспекция. 

Заместникът на военно-апелативен прокурор полк. Данчо Петров, установи, че дъщерята на генерала Руслана Петрова е във фактическо общуване със притежателя на компанията снабдител Явор Цонев, само че това станало едвам откакто е извоювана публичната поръчка. Тогава Петрова се е регистрирала на адреса на местоживеене на приятеля ѝ. 

" Това събитие дава съображение да се одобри, че двамата се намират във фактическо общуване от 25.07.2016 година, близо година и седем месеца след сключването на контракта за периодическа доставка с рег. № 638/13.01.2015 година и близо две години и седем месеца от раждането на детето им ", написа в прокурорското разпореждане.

Според прокурора инспекторите, чийто отчет стигнал до прокуратурата, са създали неточно интерпретиране на събитието, че свързаността на поръчката с тогавашния началник на ВМА може да се изведе от обстоятелството, че спечелилото поръчката дружество „ Ортопедие-БГ “ ЕООД и „ районна прокуратура ПР КОНСУЛТИНГ “ ЕООД, чиито едноличен притежател на капитала до 11.08.2014 година, е била Руслана Петрова, били регистрирани на един адрес. 

Прокурорът заключава също, че липсата на цивилен брак сред Петрова и Явор Цонев изключва опцията да се разисква съществуването на „ свързани лица “. Според него фактическото общуване сред двамата е зародило, едвам откакто двамата се записали на един адрес. 

Хипотезата за спор на ползи при осъществяване на поръчката се изключва и заради обстоятелството, че  " ген. Петров не се е намирал във фактическо общуване с Цонев все още на осъществяване на процедурата и сключването на контракта ", излиза наяве от постановлението.

В последна сметка прокурорът заключава, че " макар обективността на осъществената инспекция " не са събрани данни за това ген. Петров да е бил  " в стопански или политически зависимости от Цонев ". Самият Петров обяснил, че се срещнал с приятеля на щерка си  " след 25.07.2016 година "

Прокуратурата заключава, че:

В резултат на по този начин откритото може да се направи извод, че ген. Петров, в качеството му на началника на ВМА, не е имал отношение както към извършената процедура, в която е участвало„ Ортопедие– БГ “ ЕООД, по този начин и към сключването в следствие на контракта. Настоящата инстанция не откри рационално пояснение за посочването на тази процедура в окончателния отчет, откакто тя не е била обект на осъществената репрезентативна инспекция.

С постановлението се прави предписание одитният отчет от инспекцията на ВМА да се изпрати на Агенцията за държавна финансова ревизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР