Със световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил

...
Със световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил
Коментари Харесай

Петър Мицин със световен рекорд и трета евротитла

Със международен връх за юноши на 400 м свободен жанр Петър Мицин извоюва трети златен орден на Европейското състезание по плуване за юноши и девойки в Белград. 17-годишният велинградчанин преплува 400 м свободен жанр за 3:44,31 мин. и усъвършенства с 29 стотни досегашния международен връх за юноши на австралиеца Мак Хортън (3:44,60 мин.).
Преди това българинът победи на 200 и 800 м свободен жанр. Втори още веднъж приключи Алесандро Рагаини (Ит) за 3:48,42 мин., а място на подиума откри и Влад-Стефан Станку (Рум) с 3:50,21 мин. Мицин влезе в историята като първия български плувец със международен връх и стана първият с три европейски трофеи при юношите от един шампионат.
Той поведе още след старта и последователно усилваше преднината си, с цел да се обърне за последните 50 м с над 3 сек. пред италианеца и да нападна международния връх за юноши. Резултатът му е и затрупан олимпийски " А " норматив и на 400 м за Париж 2024. Състезателят на Николай Вакареев има " А " норматив и на 800 м свободен жанр, и " Б " норматив на 200 м свободен жанр. 
Виктор Христов e третият наш плувец, взел участие на край в Белград. Той приключи 7-и на 100 м бътерфлай с време 54,75 сек. Шампион стана Каспер Пугаард (Дан) с 52,67 сек.
Тея Николова също приключи 7-а в Европа на 50 м бруст с 31,99 сек. 
" Изключителен триумф за българското плуване. Това е най-хубавото показване на България на европейските шампионати за юноши и девойки. Имаме три медала, две квоти и един международен връх. Много съм благополучен. Благодаря на Мицин и на треньорите, тъй като си свършиха добре работата ", разгласи президентът на плувната федерация Георги Аврамчев пред Българска национална телевизия.
Той е убеден, че Мицин няма да бъде единственият български плувец на Игрите в Париж 2024.
" Аз съм сигурен, че на идната Олимпиада ше имаме повече участници от предходната. Това значи най-малко 5 квоти, а аз чакам 7-8. Очаквам и да се борим не просто за полуфинали и финали, а за нещо по-сериозно. Нивото на плуването продължава да се повишава, колкото на някои хора да не им харесва и да не го признават. Когато обаче резултатите приказват, всички би трябвало да замълчат ", означи Аврамчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР