Със старта на шведското председателство на Европейския съюз, северната страна

...
Със старта на шведското председателство на Европейския съюз, северната страна
Коментари Харесай

Поглед към Космоса: В Швеция вече има площадка за изстрелване на сателити

Със старта на шведското председателство на Европейския съюз, северната страна насочи взор към Космоса. Днес беше открита първата площадка за изстрелване на изкуствени спътници в континентална Европа. На церемонията участваха шведският крал Карл XVI Густав, шведският министър председател и ръководителят на Европейската комисия.

Северна Швеция, на 200 километра оттатък Арктическия кръг.

Абрахамсон Матиас, бизнес шеф на Шведската галактическа корпорация: " Намираме се в регион от 5200 квадратни километра, в които никой не живее, тъй че можем елементарно да изстрелваме ракети ".

При минус 20 градуса беше открита площадката за изстрелване на изкуствени спътници.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия: " Площадката предлага самостоятелен европейски портал към космоса. Това е инфраструктура, от която се нуждаем, освен, с цел да продължим да сътворяваме нововъведения, само че и с цел да проучим още повече последната граница ".



Площадката съществува от дълго време - от 60-те години на предишния век. Досега обаче оттова се изстрелваше инсталация за наблюдение на естествени феномени.

Кристер Сьоландер, началник план в Шведската галактическа корпорация: " Това, което предлагаме, прилича пътуването със аероплан. Само, че към този момент става дума за пътешестване в Космоса. Но не за хора, а за технологии ".

В света има едвам десетина сходни площадки. Европейските спътници се изпращат в орбита основно от Френска Гвиана. Шведската площадка се чака да се трансформира в опция на съветския галактически център при изстрелването на спътници.

Улф Кристерсон, министър председател на Швеция: " Настоящата геополитическа обстановка демонстрира какъв брой е значимо Европейският съюз да има достъп до Космоса ".

Първото изстрелване е планувано за началото на 2024 година Според прогнозите през идващите години ще има нужда от 10 хиляди нови спътника, а до 2040 година в орбита ще има най-малко 100 хиляди. Сега към Земята кръжат едвам 5 хиляди спътника.



фотоси: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР