Със старта на летния сезон започват и проверките на барове

...
Със старта на летния сезон започват и проверките на барове
Коментари Харесай

Експерти: Ако се предлага уиски под 40°, то не е уиски

Със старта на летния сезон стартират и инспекциите на питейни заведения и заведения по морето.

А повода е да се откри дали се предлага разводнен или подправен алкохол на клиентите. Проверките по Северното Черноморие до този миг демонстрират, че няма съществени нарушавания, само че несъответствия се установяват главно тук-там, където се предлага изхранване на база ол инклузив. Какви са препоръките на специалистите и защо би трябвало да внимаваме, когато си поръчваме спиртни питиета?

За да ревизират дали алкохолът е първокласен, специалисти от Комисията за отбрана на потребителите влизат в случайно определено заведение. Персоналът на един от тестваните питейни заведения е безапелационен, че при тях се предлага единствено първокласен алкохол. „ Много държим на качеството на нашия алкохол. Посрещаме и изпращаме постоянно клиентите си със необятна усмивка. Досега е нямало никакви оплаквания”, твърди сервитьорката Марина Николова, предава

Въпреки това специалистите ревизират бутилки със спиртни питиета на инцидентен принцип. При инспекцията се взимат проби от към този момент отворени бутилки, а към тях се прибавя и затворена бутилка от същата партида. „ От трите проби едната остава за търговеца. Втората проба отива в акредитирана лаборатория, с цел да се изследва за физико-химичен, органо-липтичен разбор. Третата проба остава като контролна”, изяснява Христо Милев, който е районен шеф на КЗП - Варна.

Резултатите от пробите излизат след месец, а в случай че се откри нарушаване - търговецът предстои на глобите, планувани в закона.

Експертите обаче регистрират, че по Северното Черноморие до този миг не са попадали на метилов алкохол, който да се предлага в заведенията, само че споделят, че най-честите нарушавания са свързани с етикетирането на бутилките. „ Под 40 градуса уиски в случай че се предлага, то не следва да бъде етикетирано с надпис, на който да написа „ уиски”. Следва да има надпис на български език „ спиртна напитка”, като по никакъв метод не следва да бъде оказвано, че тя е с усет на уиски - това е неразрешено от закона”, изяснява Милев.

В сходни случаи няма щета върху организма ни, а по-скоро не получаваме това, което в действителност сме си поръчали.

„ Такива спиртни питиета постоянно се оферират в по-ниско бюджетни ол инклузиви в туристически обекти, само че никога не бих споделил, че те са рискови. В годините обратно сме имали единствено 1 случай, в който след разбор от акредитирана лаборатория, сме попадали на в действителност разводнен алкохол”, добавя районният шеф на КЗП.

Проверките на КЗП ще продължат през целия сезон. Тя прави инспекции по тъжби и сигнали на жители и лични такива.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР