Със среща с министъра на външните работи Николай Милков започна

...
Със среща с министъра на външните работи Николай Милков започна
Коментари Харесай

Категорична подкрепа за важните приоритети на България бе получена от унгарския външен министър

Със среща с министъра на външните работи Николай Милков стартира през днешния ден работното посещаване на министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в България.

Това е първото посещаване на задграничен министър на външните работи у нас от началото на годината.  Г-н Сиярто ще бъде признат и от президента Румен Радев и ще води диалози със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

В диалозите в Министерство на външните работи бе доказана безапелационната поддръжка на Унгария за значимите външнополитически цели на България. Обсъдени бяха опциите за задълбочаване на отличното партньорство в разнообразни области от съвместен интерес, съдействието сред България и Унгария в границите на Европейски Съюз и НАТО, присъединението на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, намаляване на последствията от продължаващата съветска военна експанзия против Украйна.

Специално внимание бе отделено на мигрантския напън, изключително през Западните Балкани, като министър Сиярто акцентира благодарността на Будапеща за дейния ангажимент на България и сигурното и правилно съдействие, което страната ни обезпечава.

Последиците от войната в Украйна са неподходящи както за Унгария, по този начин и за България, установяваха Николай Милков и Петер Сиярто.  Темата бе разисквана с акцент върху предизвикването за енергийните доставки в Европа. Министър Сиярто дефинира България като една от най-важните директни страни за природен газ за Унгария. Унгарският посетител изрази признателност за оказаната от България помощ при доставките на нуклеарни отоплителни детайли за унгарските нуклеарни електроцентрали.

Тема на диалозите беше и възходящото развиване на търговско-икономическите връзки сред България и Унгария, като стокообменът през 2021 година надвиши два милиарда евро и данните сочат, че ще сме очевидци на в допълнение нарастване през 2022 година Министър Милков изрази удовлетворение и от мощното капиталово наличие на Унгария в  страната ни.

Министър Петер Сиярто препотвърди безапелационната поддръжка на Унгария за участието на страната ни в Шенген и дефинира като недопустимо решението България да бъде спряна страната за следващ път. „ Ще продължим да настояваме да не се ползват двойни стандарти и няма да позволим субективни критерии да изместят обективните “, уточни още унгарският министър и акцентира, че България извършва обективно критериите за участие в Шенген.

Министър Николай Милков уточни, че първи октомври тази година би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген, като посочи, че датата не е съгласувана с сътрудниците, само че регистрира актуалните действителности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР