Със средствата ще бъдат финансирани дейности по 33 обекта на

...
Със средствата ще бъдат финансирани дейности по 33 обекта на
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска близо 14 млн. лева за изграждане и ремонт на училища и детски градини

Със средствата ще бъдат финансирани действия по 33 обекта на територията на 26 общини в страната. Проектите се осъществят по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения.

Целта на програмата е да се усъвършенства материалната база, която подсигурява здравословните и качествени условия на образование в системата на предучилищното и учебното обучение. Тя е ориентирана и към създаване на нови здания, както и уголемение и реорганизация на съществуващи детски ясли, градини и учебни заведения.

По този метод ще бъде понижен дефицитът тук-там в тях и ще има опция за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили четиригодишна възраст.

Реализирането на програмата ще сътвори условия и за прекосяване на учебните заведения към едносменен режим на образователния ден.

С 580 млн. лева ще бъдат актуализирани постройките и материалната база в системата на образованието през 2024-2026 година, реши държавното управление на 4 октомври тази година, прибавя Българска телеграфна агенция.

Финансовата поддръжка ще се реализира посредством три нови стратегии, заяви тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Първата стратегия е за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения, като за тези действия те ще получат до 240 млн. лева Същата сума се отпуска и за държавни и общински учебни заведения по програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони.

Ще бъдат финансирани също саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за ръководство на държавните висши учебни заведения и на " Студентски столове и общежития " ЕАД. По тази стратегия се отпускат до 100 млн. лева, а задачата й е възстановяване на социално-битовите условия на студентите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР