Със средно 30 на сто се очаква да поскъпне водата

...
Със средно 30 на сто се очаква да поскъпне водата
Коментари Харесай

Нов шок! Водата пак поскъпва!

Със приблизително 30 на 100 се чака да нарастне водата в цялата страна поради рекордните цени на електрическата енергия за бизнеса. Това предвидиха специалисти от водния бранш. Близо половината от себестойността на ВиК услугите се образува точно от цената на тока, като има разлики съгласно това дали водата се добива помпажно или гравитачно, изясни някогашният ръководител на Българската асоциация на водите и някогашен ръководител на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов. По-скъпо е в равнинните общини, в които се добива помпажно, написа Труд.

Водните сдружения са изправени пред банкрут, защото нямат доста потребни ходове, тъй като има оптимално обществено допустима цена на водата, която те нямат право да надвишават, изясни Иванов за " Труд ”. А множеството стойности са към този момент покрай тази оптималната граница, добави той. Затова и би трябвало да се търсят решения, като понижаване на загубите или повишение на енергийната успеваемост на сдруженията, тъй че да се лимитират разноските им и да се усъвършенства финансовото им положение, уточни Иванов.
Още повече, че се покачват и разноските за труд и материали, които са другите съществени пера в разноските на водните сдружения, показват специалистите. Част от тези разноски са регистрирани в настояванията към Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР) на водните оператори за нови цени на водата в идващия регулаторен интервал 2022-2026 година Но в сметките не е включено фрапантното повишаване на тока, тъй че те или би трябвало да се трансформират или занапред е ясно, че всички сдружения ще са на загуба, изясняват специалистите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР