Със специално устройство младият информатик Румен Христов следи от САЩ

...
Със специално устройство младият информатик Румен Христов следи от САЩ
Коментари Харесай

Българин изобрети сензор, с който следи дистанционно дишането на пациенти с COVID-19

Със особено устройство младият информатик Румен Христов следи от Съединени американски щати здравословното положение на баба си в Шумен. Златното момче на Шумен развива своя план " Емералд ", до момента в който учи в Масачузетския софтуерен институт в Бостън, предава БНР.

" Covid-19 нападна дихателната система и доста хора имат проблеми с дишането. И в тази обстановка нашето устройство може да бъде доста потребно. Ние към този момент сме поставили устройства в дома на 10-20 пациенти с Covid-19. И можем безконтактно да следим дишането им ", изясни за БНР Христов.

Идеята на екипа на шуменския информатик е да промени метода, по който се следи здравето в домашни условия. Устройството стои като картина на стената и от отдалеченост засича виталните индикатори и съня - следи дишането, пулса, съня и интензивността на човек, а това изключва потребността от носене на гривни.

Екипът на Румен Христов се отделя публично от университета в Бостън преди две години и се концентрира към създаването на " Емералд ".

Медицински експерти са проявявали интерес към безжичния датчик. Пандемията акцентира потребността от тази технология.

Вече цяла година от хиляди километри Румен следи здравето и на баба си. " Мога да видя дали е прекарала целия ден в леглото, тъй като няма мощ да стане. Или дали е излизала на открито ", добави той.

По плана " Емералд " работят експерти от 7 страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР