Със следващите месеци очакваме, във връзка с мерките, предприети по-рано,

...
Със следващите месеци очакваме, във връзка с мерките, предприети по-рано,
Коментари Харесай

Проф. Стоилова отговори на най-задавания от българите въпрос за K-19 ваксините ВИДЕО

Със идващите месеци чакаме, по отношение на ограниченията, подхванати по-рано, и в този момент с тези ограничения, считаме, че епидемията ще се успокои. Починалите ще намалеят, както и инфектираните. Такова мнение изрази професор Йорданка Стоилова от катедра „ Епидемиология и медицина на бедствените обстановки “, МУ-Пловдив в ефира на Нова тв.

Особено с това, че ще стартираме да имунизираме, което е един нов стадий от контрола на тази пандемия, сме извънредно оптимистично настроени, добави тя.

Професор Стоилова разяснява информацията за началото на скорошната имунизация на българите и сигурността на имунизациите против К-19, с които ще бъде направена тя.

"Преди всичко желая да кажа, че биотехнологичните компании направиха нещо необикновено, просто не е за поверие каква динамичност има в създаването на ваксини. За 6 месеца се направи доста сериозен пробив във връзка с имунизациите, нещо, което е отнемало преди години.

Според СЗО имунизациите са над 200. Но има няколко ваксини, които просто чакат да бъдат определен от регулаторните органи. Това са доста съвременни ваксини. В България ще има четири ваксини. Трябва необятно да се популяризира информация за същността на имунизациите. Аз персонално съм избрала тези на "Пфайзер " и "Астра Зенека ".

Първата към този момент е записана във Англия. Тази ваксина е синтетична РНК, върху която е комплициран генетичен материал от този вирус. Тази ваксина е доста тествана. Третият стадий е минал, в него са взели участие 40 000 души. Това е ужасно доста. Най-поверяваният артикул са имунизациите ", сподели професор Стоилова.

По думите ѝ, отговорността е доста огромна във връзка с фирмите, които създават имунизациите.

"Те имат опит с такива ваксини. Много имам вяра във имунизациите. Те са най-сигруното средство с цел да се повлияе върху пандемията. Има обаче един доста огромен въпрос - какъв % от популацията ще се имунизира? Много е значимо имунизациите да бъдат всеобщо приложени най-малко на 70% от популацията, с цел да има пробив и смяна в пандемичния развой. Това е намерено още през 70-те години ", сподели още тя.

Що се отнася до антиваксърските настроения, професорката ги отвърна с историческа информация за това, по какъв начин посредством имунизацията са били премахнати страшни болести.

"Във всичките тези години, исторически в случай че погледнем, имунизациите са повлияни на такива инфекциозни болести, че те са премахнати или отстранени - не се диагностицират, макар, че циркулират. Става дума за доста съществени болести ", изясни тя.

Говорейки за опцията за появяването на нова пандемия след тази от к-19, професор Стоилова сподели, че няма екологичен вакуум. Като образец тя уточни ликвидирането на вариолата, като на идната година се е появил СПИН-а.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР