Със скоростта на вграден SSD, лек и удобен за пренасяне,

...
Със скоростта на вграден SSD, лек и удобен за пренасяне,
Коментари Харесай

Adata SD600Q – защитен външен SSD с голям капацитет

Със скоростта на вграден SSD, лек и комфортен за преместване, този 480GB модел е чудесно решение за хора, които желаят да имат на всички места значимите си данни

Adata SD600Q съчетава бърза 3D NAND флаш памет и предпазен, преносим дизайн (снимки: TechNews.bg)

Външните дискове са обичайно решение за аварийно предпазване на значими данни, както и за елементарно преместване на огромни размери информация сред разнообразни компютри. Те са комфортни, надеждни и с задоволителен потенциал, с цел да отговорят на потребностите на необятен кръг консуматори.

Напоследък, наред с класическите твърди дискове (HDD), все по-често в ролята на външен сторидж влизат и флаш-базираните SSD устройства (полупроводникови дискове), които се отличават с високо бързодействие, леки са и надеждни при преместване (нямат движещи се части), а потенциалът им се усилва непрекъснато, на фона на намаляващите цени.

Получихме за тест външния SSD диск SD600Q на Adata –  популярна и у нас тайванска компания, която предлага огромно многообразие от сторидж устройства, памети и други артикули на конкурентни цени. Adata SD600Q безспорно е модел, който заслужава внимание, съчетавайки 3D NAND флаш памет с SLC конструкция (еднослойни кафези памет) и DRAM кеширане и предпазен, преносим дизайн.



Това е едно извънредно леко устройство (тежи 60 грама), което побира 480GB данни, предпазено е от удари, рухвания и други въздействия и също така предлага висока скорост на трансфер на данните – от и към вградения в компютъра диск – през бърз интерфейс USB 3.1. Лесен за потребление и благонадежден диск за бекъп и преместване на значима информация в огромен размер, този SSD е наличен на пазара у нас на цена от към 145-150 лева с включен Данък добавена стойност.

Дизайн

SD600Q идва в типична за Adata стилна и лъскава кутия, с доминиращ черен цвят и в детайли изложение на техническите параметри на устройството. С изваждане на диска незабавно прави усещане неговият стилен тип – с размери и 80x80x15,2 мм – и обстоятелството, че устройството е направено от два разнообразни материала – пластмасов корпус и гумиран силикон от двете страни и в четирите ъгъла, както и с четири болта M3 в краищата за издръжливост и резистентност при удар и рухване.

Подобна структура подсигурява издръжливост на SD600Q по критериите на американския боен стандарт MIL-STD-810G 516.6. Така да вземем за пример, устройството може да оцелее и да остане работоспособно при рухване от височина 1,22 метра върху твърда повърхнина. Тези обещания от производителя са подплатени и с тригодишна гаранция на диска.

Разглежданият модел е изпълнен в черен цвят и има потенциал 480GB. Но Adata предлага диска в още два цветови разновидността – червен и наследник, а също по този начин и с потенциал 240GB и 960GB (само в черен цвят). Така че изборът е относително огромен, съгласно желанията за цвят и размер за предпазване на данните.

SD600Q се доставя в комплект с 30-сантиметров кабел USB 3.1, който от страната на компютъра е вид А, а откъм SSD-то е Micro-B. Намираме в кутията и управление за потребителя.

Производителност

Тестовете за продуктивност на устройството с известния бенчмарк AS SSD 2.0 демонстрираха, че дискът е покрай заявените 430 мегабайта в секунда (MB/s) при четене и запис на данни. На процедура това е вътрешен SATA SSD, само че опакован за потребление като външен SSD с интерфейс USB 3.1 Gen 2, който е по-бърз от USB 3.1 Gen 1.

При свързване на SD600Q към порт USB 3.1 Gen 1 (старият USB 3.0), устройството доближава 422MB/s при четене и 404MB/s при запис. Това не е тъкмо 430MB/s, само че въпреки всичко е много близо и може да се каже, че моделът изцяло оправдава упованията за висока скорост. Ако разполагате с порт USB 3.1 Gen 2, може да се насладите и на още по-бърз трансфер на данните.

Освен това като се има поради, че кардинално външният диск не се употребява оперативно за работа с данните, както вградените в компютъра сторидж устройства, а по-скоро за бекъп и преместване на данни, сходна скорост на трансфер е изцяло задоволителна.

Наличност и цена

Устройствата на Adata са необятно налични на българския пазар от сътрудниците на компанията. Моделът SD600Q се предлага на цена от към 145-150 лева с включен Данък добавена стойност и тригодишна гаранция.

SD600Q идва без авансово конфигуриран програмен продукт, само че от уеб страницата на Adata можем да свалим инструмента OstoGO за преобразяване на SSD-то в зареждащо устройство с прекачване на инсталационен Windows диск, както и приложението за синхронизация на данните HDDtoGO, което поддържа също криптиране.

В умозаключение, това е едно плътно, елементарно за потребление и надеждно сторидж устройство за бекъп и преместване на данни, налично на цена, която е по джоба на множеството консуматори, които се нуждаят от огромен потенциал – в тази ситуация 480GB – и от високото бързодействие на SSD носителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР