Със скандирания Болните работници не са престъпници, работещи блокираха движението

...
Със скандирания Болните работници не са престъпници, работещи блокираха движението
Коментари Харесай

Протестиращи: Болните работници не са престъпници

Със викания " Болните служащи не са нарушители ", работещи блокираха придвижването по бул. " Цар Освободител " в София. Недоволството им е провокирано от предлагането на ръководещата коалиция първия ден от болничния да не се заплаща, написа БГНЕС. Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че това предложение няма да бъде гласувано, синдикатите и работещите излязоха на митинг.

„ Днешният митинг го вършим като предизвестие и последно увещание да слушат какво приказват българските служащи и чиновници, и когато вземат решение да вършат сходни неща, да се съветват с тях, а не да ни назовават крадци, мошеници и всевъзможни други “, съобщи уредникът и ръководител на протестния комитет в КТ „ Подкрепа “ Любка Георгиева.

К
 Работници излязоха на митинг БГНЕС
Попитана по какъв начин би трябвало да се противодейства на подправените болнични, Георгиева изиска страната да каже по какъв начин ще противодейства на кухите компании, които източват осигурителни вноски от Национален осигурителен институт. И добави, че по тази тематика съзнателно никой не желае да приказва.

„ По данни на Национален осигурителен институт се оказва, че единствено на територията на София има над 400 сходни компании. Проблемът е прекомерно сложен, с цел да бъдат упреквани само и единствено българските служащи, че злоупотребяват. Някои би трябвало да си свърши работата, да управлява, само че не българският служащ, тъй като той самичък не си написа самичък болничния лист “, съобщи тя.-->

Протестиращите желаеха още работодателят да заплаща първите 5 дни от болничните.
 Работници излязоха на митинг
„ Работодателите дължат това нещо, минимум към хората, които изкарват техния капитал. Смятам, че този интервал е допустим и за работодателите, и за служащите, и за Национален осигурителен институт. Червената лампичка в страната от дълго време е светнала и считаме, че е извънредно време някой да поведе този цивилен митинг против несправедливостта по отношение на хората в България и най-много против служащите “, стимулира настояването си Ивайло Димитров от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Митинг-шествието мина през Народното събрание, където представители на КТ " Подкрепа " внесоха протестна декларация с настояванията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е сега. В документа служащите желаят още отпадане на налога върху минималната работна заплата, актуализация на добавката за нощен труд, която сега е 25 стотинки; ограничение на изключителния труд и използване на сумирано пресмятане на работното време единствено в непрекъснати производства.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР