Със сини и зелени бюлетини ще гласуваме на вота 2

...
Със сини и зелени бюлетини ще гласуваме на вота 2
Коментари Харесай

Гласуваме на вота 2 в 1 със сини и зелени бюлетини

Със сини и зелени бюлетини ще гласуваме на вота 2 в 1. Днес ЦИК сподели по какъв начин ще наподобяват те и екраните на машините за изборите на 9 юни.

От ЦИК са взели решение бюлетините за двата типа избор да бъдат в друг цвят, с цел да не стават неточности, защото си наподобяват. Иначе Изборният кодекс изисква отбраната на гърба да бъде разноцветна също. Затова бюлетините за народни представители ще бъдат в зелено, а за евродепутати ще са сини, оповестява „ 24 часа “.
Ще има и друга разлика – в бюлетините за страната липсва номер 5,
защото той се падна на Кузман Илиев – самостоятелен претендент за Екологичен потенциал. Там обаче ще има номер 33, който е на „ Неутрална България “, регистрирани единствено за вътрешните избори. Дължината на бюлетините ще е към 50 см.

Разписките от машинното гласоподаване няма да са цветни. Разликата при тях ще е единствено в дължината – тази за Народно събрание ще е по-голяма от тази за Екологичен потенциал.

Заместник-председателката на ЦИК Росица Матева напомни, че първо би трябвало да се гласоподава за партия или коалиция, а по-късно да се избере преференция, защото без първото вотът става нереален.



Преди това от ЦИК оповестиха, че общо 334 от претендентите на вота 2 в 1 с в листи и за Народно събрание, и за Европарламента.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР