Със силен вятър и оранжев код за 17 области в

...
Със силен вятър и оранжев код за 17 области в
Коментари Харесай

Оранжев код за ураганен вятър в Северна България

Със мощен вятър и оранжев код за 17 области в страната стартира седмицата. На места в Северна и Източна България поривите напразно доближиха 100 километра в час. Много селища останаха без ток, има десетки сигнали за паднали дървета и клони.

Бурният вятър, който бушува от нощес в страната ни, нанесе провали най-вече в Северна и Североизточна България, само че множеството не са съществени. Няма данни за потърпевши хора. В Дулово поради повалени електрически стълбове краткотрайно беше лимитирано придвижването по пътя Ситово – Дулово. В част от прохода Петрохан придвижването беше пренасочено в едната лента, до момента в който пътят се почиства от падналите клони и дървета.



СОФИЯ

Десетки сигнали за паднали дървета в цялата страна са получени поради неприятното време в Гражданска отбрана. Във Враца 5 обитаеми места са без електрозахранване. В Лом мощният вятър е изкоренил дървета, едно от тях е паднало върху паркиран лек автомобил, а друго е затиснало входа на жилищен блок. Вятърът докара и до спиране на тока в града на 200 улици. В София е постъпил сигнал за накривен от вятъра дирек за улично осветяване, който затруднява придвижването по бул. " Александър Стамболийски ". Билборд падна на бул. " Тодор Александров ". Силният вятър в Перник пък подвигна платна от скеле на блок и го стовари върху лека кола.

ТЪРГОВИЩЕ

Бурният вятър, който бушува от нощес и в Търговище, срути мазилка на жилищен блок в централната част на града.

- Някои от тях са с тегло от половин кг което респективно би било съдбовно за хората, които минават о ттука. Средно на минута минават сред 3 4 индивида.

Това е трети случай от началото на тази година. Хората споделят, че повода за падналата мазилка не е единствено във вятъра, само че и тъй като притежателите на жилищата не са взели ограничения за подсилване на фасадата.

РУСЕ

В Русе поривите напразно доближиха 86 километра в час. Сигналите главно са за паднали клони и дървета, в един от случаите е счупено задното стъкло на автомобил. Заради мощния вятър са подадени щормови предизвестия на капитаните на корабите, плаващи по Дунав.
Павлин Цонев – изп. шеф на АППД – Русе: Всеки се преценява с ситуацията, преценява се с мястото, където ще пътува, с цел да може да планува, в случай че навлиза в мост или друго оборудване или затруднение, което препятства габаритите на фарватера, да може да се съобрази и да премине безвредно. Ветрилната повърхност е огромна и трябват много умения у щурманите.
ПЛОВДИВ

Силният вятър в Пловдивско счупи няколко дървета. Едно от тях падна върху кола тази заран в Съдийски квартал наоколо до детска градина. Сутринта екип на Градини и паркове е отрязал дървото от дъно.
Иван Минев: То това дърво се беше по този начин или другояче компрометирано и просто беше въпрос на време по кое време ще падне, и доста се веселя че моята кола не беше паркирана тука, тъй като тъкмо тука си я паркирам.
БЛАГОЕВГРАД

Повишена е заплахата от падащи камъни в Кресненското дефиле и по второкласния път Симитли – Гоце Делчев. От Областното пътно ръководство в Благоевград предизвестяват водачите да карат деликатно в тези сектори. Вятърът в региона на Банско и Добринище е със скорост над 100 километра в час, като на височина над 2 хиляди метра е ураганен. Планинските избавител не предлагат да се вършат излети.

Силният вятър във Варна, който през нощта доближи 65 километра в час, провокира рядко естествено събитие – отлив на морето.

ВАРНА

Доцент Орлин Димитров от Института по океанология в града изясни, че естественият феномен се появява, когато в продължение на часове духа мощен вятър под ъгъл по отношение на морската повърхнина. От посоката му зависи дали ще има отлив или прилив. В региона на Рибарското населено място “Карантината ” през днешния ден отдръпналата се вода даде опция за богато пиршество на гларусите, които пируваха с дребни дънни ракоообразни. Подобно събитие във Варна е следено през септември 2013-а.

Да приключим въпреки всичко оптимистично. През идващото денонощие вятърът ще отслабне. Ще остане прохладно, само че въпреки всичко синоптиците дават обещание на следващия ден да доминира слънчево време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР