Със сигурност, за мен това, което остава от книгите на

...
Със сигурност, за мен това, което остава от книгите на
Коментари Харесай

Св. Желев: След кончината на Филип Рот остават книгите му и изключителната човещина



Със сигурност, за мен това, което остава от книгите на Филип Рот, е изключителната човечност. Това сподели литературният редактор Светлозар Желев в изявление за предаването „ Нещо повече “.

Американският публицист Филип Рот умря на 85 години от  сърдечна непълнота. Той е притежател на премията " Пулицър " през 1998 година за романа си " Американски пасторал ". Написал е над 30 книги, измежду които  романите " Синдромът Портной ", " Писателят фантом ", " Човешкото леке ", " Призракът излиза ", " Животът ми като мъж ".

„ За мен тази емпатия, която блика от всяка от неговите книги, които са опит да се проникне оптимално надълбоко в човешката душа, в нещата, които ни движат, нещата, от които подвластен, нещата, които ни образуват да бъдем положителни или неприятни, можем ли да избягаме от самите себе си, бихме могли в действителност да се опознаем дотолкоз, да опознаем тъкмо тези движещи сили, с цел да можем да се борим с тях, или можем единствено и само да се оставим на течението и на корените ни, на кръвта ни или на гените ни, с които да оправдаваме живота си. Мисля, че с всяка от книгите си Филип Рот се пробва да откри своя личен път и да покаже на хората опция да търсят техния път в живота. Във всяка от книгите му има търсене на идентичността, на себеизявата, методът, по който да намериш същинското си аз и да се чувстваш добре. Много постоянно неговите герои не съумяват, както и самите ние в живота. За мен това е, което остава след Рот “, заключи Желев.

" Рот остана един от писателите, които по този начин и не получиха Нобелова премия, която би била безспорна заслужена. Той не постоянно е бил политически правилен, много краен в изявленията си, в никакъв случай не е спестявал нищо, даже и цинизъм. Въпросът е, че в последна сметка Рот ще остане един от най-големите писатели на 20 век ", добави Светлозар Желев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР