Със сигурност всеки от вас е срещал хора, които се

...
Със сигурност всеки от вас е срещал хора, които се
Коментари Харесай

Петър Волгин: Простащина в парламента

Със сигурност всеки от вас е срещал хора, които се мислят за най-умните и най-талантливите на света. Навсякъде има сходни екземпляри, в това число и в политиката, в това число и в Народното събрание. Онзи ден от трибуната на Народното събрание едно сходно лице, членуващо в парламентарната група на „ положителните сили “, реши да блесне с духовитост и разсъдък. Само че единственото, което сподели, беше липса на образование и каруцарски речник. Сигурно и на вас ви е предписание усещане това – колкото повече някой упорства да го възприемат като изключително образован и талантлив с всевъзможни качества, толково по-ограничен и некадърен е той. За всички сфери важи това, само че в политиката е изключително видно.

Политическият ни „ умнокрасивитет “ се оказва на светлинни години разстояние от такива съществени човешки качества като честност, образование, почитание към персоналните убеждения на съперниците. Политиците от Демократична България, да вземем за пример, непрекъснато се самопредставят като носители на висшата и безспорна експертиза. Те са експерти по всичко – от нуклеарна енергетика през военно дело до зърнопроизводството. Много от тези депутати, както и антуражът им, се гордеят с креативните си специалности и непрекъснато ни припомнят какви са страхотни издатели, писатели, режисьори и музиканти. Само че без значение от всичките искания, тези хора не са разбрали нещо доста простичко. Не е значимо каква ти е специалността. Важното е що за човек си. Може да претендираш, че си разкрил всички секрети на мирозданието, само че когато излезеш на парламентарната естрада и се държиш по-невъзпитано и от преносвач, всичките ти искания изчезват, сходно на фантазиите на „ положителните сили “ за спечелването на 130 депутатски мандата.

Политици от същите тези положителни сили непрекъснато се хвалят със своя демократизъм, с тоталната си разкрепостеност и почитание към непознатото мнение. Дали обаче са също толкоз разкрепостени либерали, когато изоставен сферата на думите и преминат към дейности? В последния ден на предходното, 48 Народно заседание, няколко депутати от Демократична България написаха до Съвет за електронни медии донос, цялостен с откровени неистини, против предаването „ Политическо НЕкоректно “. Същите тези, които не стопират да приказват по какъв начин пращят от свободомислие, на процедура желаеха от медийния съвет да накаже едно предаване, тъй като тематиките, обсъждани в него, не им харесвали. Страхотен образец за демократично държание, нали? Хубавото е, че болшинството в сегашния състав на Съвет за електронни медии са рационални и честни хора, които въобще не се впечатлиха от доноса на депутатите от Демократична България.

Наистина не разбирам учудването на доста хора във връзка невъзпитаното държание от трибуната на оня народен представител от Демократична България. Защо изначално одобряваме, че тези хора са възпитани и интелигентни? Май единствено тъй като те се показват за такива. Истината е, че точно най-силно претендиращите за образование и просветеност, са най-далеч от тези качества. Говорим за най-обикновени кариеристи, които употребяват политическата конюктура, с цел да просперират. Ето на това се дължи фактът, че имаме депутати, които преди години са пеели до премала съветски песни, а през днешния ден трескаво трият тези си осъществявания от интернет, тъй като желаят да минават за гневни русофоби и правоверни евроатлантици. Между другото, бъдете сигурни, че тези лица може и да са изтрили клиповете от интернет, само че от персоналните си компютри не са. Защото в бъдеще може да потрябват. Нали знаете, че в случай че руснаците още веднъж минат Дунава, метафорично казано, днешните евроатлантици и русофоби за негативно време ще се метаморфозират в стопроцентови русофили. И освен ще наводнят интернет със старите си клипове, на които пеят съветски песни, ами и нови части ще запишат.

Нищо общо няма политическият умнокрасивитет с достолепието, морала и възпитанието. В момента главната драма на тази каста е по какъв начин хем да създадат коалиция с Бойко Борисов, с индивида, който упрекваха във всичките грехове на света, хем да продължат да минават за въплъщение на кардиналното политически държание. Сигурно помните, че преди десетина години тези лица или техните предходници, комфортно се сгушиха под шлифера на Борисов, наричайки това мишкуване „ исторически компромис “. Обясняваха, че в името на „ великата правосъдна промяна “ го създали. Абсолютно същата сценка следим и през днешния ден. Историята се повтаря към този момент като фарс, както е споделил Маркс. Карл, а не Граучо.

Коментар на Петър Волгин в предаването ``Политически НЕкоректно``/
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР