Със сигурност ви е известна мисълта, че ако тук една

...
Със сигурност ви е известна мисълта, че ако тук една
Коментари Харесай

Ефект на пеперудата по нашенски

Със сигурност ви е известна мисълта, че в случай че тук една пеперуда размаха криле, някъде в другото земно полукълбо се заражда торнадо. Това не е някаква езотерична тирада, а изцяло действителна опция, в която самичък се убедих.

Снощи в дрямка подочух някакво свирене. Заслушах се и се оказа течението под вратата на жилището, образувало се от поривите на мощния вятър. Шумът неравномерно нарастваше и най-после не устоях, отидох до вратата и врътнах райбера, с вярата че ще спра звука.

Преминавайки с полузатворени очи през хола, в полумрака постепенно се изправи мрачен островръх контур. Мигновено се сетих за черните фигури на извънземните от Хераково, разказани от българския уфолог Димитър Делян и сърцето ми се качи в гърлото.

Оказа се, че не е извънземно, а щерка ми, наметната с одеяло, до момента в който дремела на дивана. Изпих две чаши студена вода и се върнах назад в леглото. Само че сънят дефинитивно бе избягал.

И тогава ми хрумна, че в случай че не бях станал, нямаше да се стигне до тази обстановка. Трябваше просто да се обърна на другата страна и толкова.

Ето това американският математик и професор по метеорология Едуард Лоренц назовава "чувствителност към началните условия ", или резултат на пеперудата, както е известно явлението в света на литературата и киното. Терминът идва от лекцията "Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да провокира торнадо в Тексас? ", изнесена от Лоренц на 29 декември 1972 година във Вашингтон на 139-тата конференция на Американската асоциация за прогрес на науката. В нея математикът твърди, че крайният резултат на обещано събитие зависи от "малки нужни промени " първоначално. В това, което наподобява като безпорядък, в действителност има избран порядък, декларира Лоренц, полагайки основите на фамозната доктрина на хаоса.

Тази доктрина се удостоверява и в нашата обществено-политическа реалност. Научаваме да вземем за пример, че гарантът на етническия мир и страж на студения запас от ТЕЦ-Варна Ахмед Доган ще участва в кандидат-депутатските листи на Движение за права и свободи. Лоренц би коментирал, че в случай че през 1992 година Конституционният съд бе признал Движение за права и свободи за противоконституционна партия на етническа основа, може би през днешния ден политическата действителност, доминирана от мерака кой да разпределя порциите, щеше да е друга.

Само че "малките нужни промени " първоначално ги няма. А и не можем да върнем времето обратно, с цел да ги създадем.

И до момента в който у нас партиите на прехода умерено редят предизборните си листи, някъде надалеч, се заформя торнадо...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР